Úterý 18. ledna 2022, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Z červené řepy či brynzy. Vyzkoušejte na Silvestra pomazánky podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:10
Přejedli jste se o Vánocích sladkého? Máte chuť pro změnu na něco lehkého a svěžího? Nejen na oslavu Silvestra se vám budou hodit recepty na zdravé a chutné pomazánky. Udělejte si třeba pomazánku z červené řepy, o recepty se se serverem Lidovky.cz podělil jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Jan Punčochář.

Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Brynzová pomazánka

  • 400 g brynzy
  • 80 g hořčice
  • 200 g červená paprika (zelenina)
  • 10 g chilli
  • 50 g pažitky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brynzu promačkáme, přidáme hořčici a promícháme. Nad hořákem opálíme papriku, zabalíme do igelitového sáčku, aby se paprika zapařila a slupku oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky, přidáme chilli, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Vše řádně promícháme a mažeme na tmavý chléb, zdobit můžeme paprikou a sypanou zauzenou paprikou.

Vajíčková pomazánka s lanýžovou majonézou

  • 8 ks vařených vajec
  • 2 ks žloutky
  • citronová šťáva
  • kávová lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml řepkového oleje
  • 50 ml extra virgin olivového oleje
  • 10 ml lanýžového oleje
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce creme fraiche
  • 30 g čerstvé pažitky

Natvrdo uvařené vejce oloupeme na kostičky, přidáme uzeného lososa a cibuli pokrájené též na kostičky.

Do kulaté misky vložíme dva žloutky, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici a zamícháme. Všechny oleje smícháme do jedné nádoby a za stálého šlehání pomalu přiléváme do připravené směsi než vznikne jemná a hustá majonéza. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a zamícháme do vaječné směsi a přidáme pokrájenou pažitku. Natíráme na bílé pečivo a zdobíme plátkem lososa nebo lososovým kaviárem.

Pomazánka z červené řepy

  • 400 g červené řepy
  • 80 g ančoviček
  • 20 g kapar
  • 1ks šalotky
  • lžička hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Do mixéru vložíme oloupanou červenou řepu, ančovičky, kapary, šalotku, lžičku hořčice, sůl, šťávu z půlky citronu a olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Mažeme na tmavý chléb a hojně sypeme čerstvou petrželkou.

Autor:

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nečekaný příbuzenský vztah. Vévodkyně Kate a Meghan pojí krev Přemyslovců

Premium Učebnice mluví jasně. Přemyslovci vymřeli po meči v roce 1306, kdy byl mladičký král Václav III. zákeřně zavražděn...

Češi investují do kryptoměn ve velkém. Stát řeší, jak je přinutit přiznat zisky

Premium Ještě nedávno byly virtuální měny jako bitcoin investicí především pro lidi, kteří chtěli experimentovat a nebáli se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!