Sobota 31. října 2020svátek má Štěpánka 13 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Z červené řepy či brynzy. Vyzkoušejte na Silvestra pomazánky podle šéfkuchaře

Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Přejedli jste se o Vánocích sladkého? Máte chuť pro změnu na něco lehkého a svěžího? Nejen na oslavu Silvestra se vám budou hodit recepty na zdravé a chutné pomazánky. Udělejte si třeba pomazánku z červené řepy, o recepty se se serverem Lidovky.cz podělil jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Jan Punčochář.

Brynzová pomazánka

  • 400 g brynzy
  • 80 g hořčice
  • 200 g červená paprika (zelenina)
  • 10 g chilli
  • 50 g pažitky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brynzu promačkáme, přidáme hořčici a promícháme. Nad hořákem opálíme papriku, zabalíme do igelitového sáčku, aby se paprika zapařila a slupku oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky, přidáme chilli, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Vše řádně promícháme a mažeme na tmavý chléb, zdobit můžeme paprikou a sypanou zauzenou paprikou.

Vajíčková pomazánka s lanýžovou majonézou

  • 8 ks vařených vajec
  • 2 ks žloutky
  • citronová šťáva
  • kávová lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml řepkového oleje
  • 50 ml extra virgin olivového oleje
  • 10 ml lanýžového oleje
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce creme fraiche
  • 30 g čerstvé pažitky

Natvrdo uvařené vejce oloupeme na kostičky, přidáme uzeného lososa a cibuli pokrájené též na kostičky.

Do kulaté misky vložíme dva žloutky, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici a zamícháme. Všechny oleje smícháme do jedné nádoby a za stálého šlehání pomalu přiléváme do připravené směsi než vznikne jemná a hustá majonéza. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a zamícháme do vaječné směsi a přidáme pokrájenou pažitku. Natíráme na bílé pečivo a zdobíme plátkem lososa nebo lososovým kaviárem.

Pomazánka z červené řepy

  • 400 g červené řepy
  • 80 g ančoviček
  • 20 g kapar
  • 1ks šalotky
  • lžička hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Do mixéru vložíme oloupanou červenou řepu, ančovičky, kapary, šalotku, lžičku hořčice, sůl, šťávu z půlky citronu a olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Mažeme na tmavý chléb a hojně sypeme čerstvou petrželkou.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!