31. prosince 2017 6:10 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Z červené řepy či brynzy. Vyzkoušejte na Silvestra pomazánky podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Přejedli jste se o Vánocích sladkého? Máte chuť pro změnu na něco lehkého a svěžího? Nejen na oslavu Silvestra se vám budou hodit recepty na zdravé a chutné pomazánky. Udělejte si třeba pomazánku z červené řepy, o recepty se se serverem Lidovky.cz podělil jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Jan Punčochář.

Brynzová pomazánka

  • 400 g brynzy
  • 80 g hořčice
  • 200 g červená paprika (zelenina)
  • 10 g chilli
  • 50 g pažitky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brynzu promačkáme, přidáme hořčici a promícháme. Nad hořákem opálíme papriku, zabalíme do igelitového sáčku, aby se paprika zapařila a slupku oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky, přidáme chilli, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Vše řádně promícháme a mažeme na tmavý chléb, zdobit můžeme paprikou a sypanou zauzenou paprikou.

Vajíčková pomazánka s lanýžovou majonézou

  • 8 ks vařených vajec
  • 2 ks žloutky
  • citronová šťáva
  • kávová lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml řepkového oleje
  • 50 ml extra virgin olivového oleje
  • 10 ml lanýžového oleje
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce creme fraiche
  • 30 g čerstvé pažitky

Natvrdo uvařené vejce oloupeme na kostičky, přidáme uzeného lososa a cibuli pokrájené též na kostičky.

Do kulaté misky vložíme dva žloutky, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici a zamícháme. Všechny oleje smícháme do jedné nádoby a za stálého šlehání pomalu přiléváme do připravené směsi než vznikne jemná a hustá majonéza. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a zamícháme do vaječné směsi a přidáme pokrájenou pažitku. Natíráme na bílé pečivo a zdobíme plátkem lososa nebo lososovým kaviárem.

Pomazánka z červené řepy

  • 400 g červené řepy
  • 80 g ančoviček
  • 20 g kapar
  • 1ks šalotky
  • lžička hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Do mixéru vložíme oloupanou červenou řepu, ančovičky, kapary, šalotku, lžičku hořčice, sůl, šťávu z půlky citronu a olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Mažeme na tmavý chléb a hojně sypeme čerstvou petrželkou.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




Adecco spol. s r.o.
Mechanik (TPM), Ostrava Hrabová, přímo pod kmen

Adecco spol. s r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 22 000 - 29 000 Kč