Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Z červené řepy či brynzy. Vyzkoušejte na Silvestra pomazánky podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:10
Přejedli jste se o Vánocích sladkého? Máte chuť pro změnu na něco lehkého a svěžího? Nejen na oslavu Silvestra se vám budou hodit recepty na zdravé a chutné pomazánky. Udělejte si třeba pomazánku z červené řepy, o recepty se se serverem Lidovky.cz podělil jeden z nejlepších českých šéfkuchařů Jan Punčochář.

Pomazánka z červené řepy (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Brynzová pomazánka

  • 400 g brynzy
  • 80 g hořčice
  • 200 g červená paprika (zelenina)
  • 10 g chilli
  • 50 g pažitky
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Brynzu promačkáme, přidáme hořčici a promícháme. Nad hořákem opálíme papriku, zabalíme do igelitového sáčku, aby se paprika zapařila a slupku oloupeme. Nakrájíme na malé kostičky, přidáme chilli, sůl, pepř a zakápneme olivovým olejem. Vše řádně promícháme a mažeme na tmavý chléb, zdobit můžeme paprikou a sypanou zauzenou paprikou.

Vajíčková pomazánka s lanýžovou majonézou

  • 8 ks vařených vajec
  • 2 ks žloutky
  • citronová šťáva
  • kávová lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml řepkového oleje
  • 50 ml extra virgin olivového oleje
  • 10 ml lanýžového oleje
  • 100 g uzeného lososa
  • 1 ks šalotky
  • 1 lžíce creme fraiche
  • 30 g čerstvé pažitky

Natvrdo uvařené vejce oloupeme na kostičky, přidáme uzeného lososa a cibuli pokrájené též na kostičky.

Do kulaté misky vložíme dva žloutky, přidáme citronovou šťávu, sůl, pepř a hořčici a zamícháme. Všechny oleje smícháme do jedné nádoby a za stálého šlehání pomalu přiléváme do připravené směsi než vznikne jemná a hustá majonéza. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a zamícháme do vaječné směsi a přidáme pokrájenou pažitku. Natíráme na bílé pečivo a zdobíme plátkem lososa nebo lososovým kaviárem.

Pomazánka z červené řepy

  • 400 g červené řepy
  • 80 g ančoviček
  • 20 g kapar
  • 1ks šalotky
  • lžička hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • čerstvá petrželka

Do mixéru vložíme oloupanou červenou řepu, ančovičky, kapary, šalotku, lžičku hořčice, sůl, šťávu z půlky citronu a olivový olej a vše rozmixujeme dohladka. Mažeme na tmavý chléb a hojně sypeme čerstvou petrželkou.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!