Polévka z pečeného česneku
- 5 palic česneku
- 3 velké brambory
- 1 menší cibule
- 2 lžíce másla
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- olivový olej
- muškátový květ
Na ozdobu
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 5 stroužků česneku
Troubu si rozpálíš na 180 °C. Česneky podélně rozřízneš, lehce zakápneš olivovým olejem a vyrovnáš do pekáčku vyloženého pečicím papírem, řeznou stranou dolů. Pečeš je asi 45 minut, dokud nezměknou, pak je necháš vychladnout. Mezitím si pokrájíš najemno cibuli. V hrnci rozehřeješ máslo a opečeš ji na něm doprůhledna. Brambory oloupeš a nakrájíš je na kostičky, přidáš je do hrnce a společně minutku smažíš.
Pak to všechno zaliješ vodou nebo zeleninovým vývarem a osolíš. Vaříš asi 20 minut, dokud brambory nezměknou. Pomalu by se ti měly dopékat česneky. Česneky vyloupneš ze slupky a prolisuješ je lisem na česnek (chvilku to trvá, vylisuj je raději stranou do misky). Z misky je přehodíš do polévky a všechno rozmixuješ tyčovým mixérem na hladký krém. Potom do hrnce přiliješ smetanu, zamícháš a dochutíš solí, pepřem a květem.
Na šňoření: 5 stroužků česneku nakrájíš na tenké plátky a na olivovém oleji opečeš dozlatova. Pozor, ať se nespálí a nezhořknou. Petrželku nakrájíš najemno, smícháš s česneky a ležérně pohodíš na polévku.