Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi získali v Singapuru stříbro a bronz, s tlačenkou ale neuspěli

Jídlo

  14:33
Čeští kuchaři zazářili v Singapuru. Z mezinárodní soutěže FHA Culinary Callenge 2010 přivezli stříbrnou medaili za teplou kuchyni a bronz za studenou. Pětičlenný tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR tam představil pokrmy inspirované českou kuchyní.
Kuchaři

Kuchaři foto: Shutterstock

"Tento výsledek je povzbuzující," řekl prezident asociace Miroslav Kubec.

Přestože členové českého týmu cítí také mírné zklamání, považují svou účast na prestižní asijské exhibici, označované za kuchařské mistrovství světa, za užitečnou.

V Singapuru se od 20. do 23. dubna utkalo osm národních týmů, mezi nimiž byly pouze tři evropské země. Mimo českých kuchařů soutěžili s převážně asijskými týmy gastronomové z Německa a Švýcarska. Češi se na této soutěži představili již potřetí. Absolutním vítězem se ovšem stal tým Singapuru.

Kuchař Jan Horký.

Kuchaři nepochodili s tlačenkou

"Vsadili jsme na českou kuchyni. Hodně jsme to upravili, odlehčili a přizpůsobili modernímu vaření a trendům. Je tam lehká úprava, ale zůstala tam česká chuť," řekl kapitán národního týmu Jan Horký. Jakýmsi trumfem českého týmu byly podle něj suroviny. "Chtěli jsme ukázat, že i z levných surovin se může udělat dobrý pokrm. Nemusí se používat jen krevety a humry. Nabídli jsme pstruha nebo řepu a komisaře to oslovilo," uvedl.

Upozornil zároveň, že ne všechny pokrmy měly úspěch. S nepochopením se například u komisařů setkali při prezentaci tlačenky. "Nebrali příliš v potaz, z jaké země pocházíme a jakou kuchyni představujeme. Kostičku tlačenky například vůbec nepochopili. Tvrdili, že je to 'divné maso v aspiku'. Řekli, že je to 'crazy'," uvedl Horký. Zklamáni přístupem k jejich národním pokrmům, byli podle něj také Švýcaři a Němci.

Suroviny nakupovali na místě
Soutěž je podle Horkého velmi náročná. "Už dlouho před ní je třeba se připravit. Musí se zjistit trendy a názory komisařů," vysvětlil. Dodal zároveň, že tentokrát "asijští komisaři Evropany tak trochu 'zařízli'".

Veškeré potraviny museli účastníci soutěže nakoupit na místě. "Nabídka je tam neuvěřitelně pestrá. Suroviny v takové kvalitě se v Česku shánějí jen těžko," řekl obdivně Horký.

'Nejsme přeci břídilové z Východu'
Podle manažera českého týmu Tomáše Konopky je účast v soutěži, kde se představilo asi 600 kuchařů, velmi perspektivní. "Je to světový pohár. Obě medaile jsou takový hnací motor," poznamenal. Pro soutěžící je to prý nejen příležitost poznat jinou kulturu a způsob vaření, ale získat také užitečné kontakty a případně i zajímavou pracovní nabídku.

Další mezinárodní utkání čeká české kuchaře na podzim v Lucembursku. "Každou reprezentaci vnímáme jako prestiž. Chceme ukázat světu, že nejsme 'břidilové z Východu'. Někdy nám to (ve světě) dávají najevo. Je to i důvod, proč tady (v Česku) nejsou michelinové hvězdy. Dosud jedinou dostal italský šéfkuchař... Chceme ukázat, že i my umíme vařit," zdůraznil Horký.

Autoři: ,