Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Co dětem za vysvědčení? Cukrářky vybírají recepty

Jídlo

  7:00
Přinesla vám ratolest dnes domů lejstro se samými jedničkami, nebo si naopak potřebujete kvůli vysvědčení zlepšit náladu něčím sladkým? Server Lidovky.cz oslovil mladé cukrářky a foodblogerky, aby pro děti na začátek prázdnin vymyslely letní recept. Požadavky byly jasné: sezónní, z kvalitních čerstvých surovin a zároveň atraktivní pro děti. Nechte se inspirovat.

Blogerka Tereza vybrala recept letní, sezónní, svěží, atraktivní pro děti a s nízkým obsahem cukru. foto: Tereza Sychrová, foodlover.cz

Banánovo-čokoládový cupcake Ivety Fabešové

Na cupcake:

  • 330 g hladké mouky
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 165 g krupicového cukru
  • 165 g hnědého cukru
  • 110 g změklého másla
  • 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • 2 velká vejce
  • 440 g oloupaných a rozmačkaných banánů
  • 110 ml zakysané smetany
  • 55 ml podmáslí
  • 225 g kvalitní mléčné čokolády rozlámané na malé kousky

Na polevu:

  • 220 g změklého másla
  • 225 g sýru Philadelphia
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 čajovou lžicku vanilkového extraktu
Banánovo-čokoládový cupcake Ivety Fabešové

Troubu předehřejte na 180° C. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým mixérem vyšlehejte oba druhy cukru s máslem a extraktem. Musíte získat lehkou a nadýchanou pěnu. Postupně do ní zašlehejte vejce. Přidejte banány se zakysanou smetanou.

Zlehka do směsi vmíchejte polovinu suchých ingrediencí a podmáslí. Nakonec přisypejte druhou polovinu suchých ingrediencí a čokoládu. Těsto rozdělte do formiček. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechejte dortíky vychladnout.

Pusťte se do polevy. V míse šlehejte elektrickým mixérem máslo se sýrem Philadelphia, dokud směs krásně neprovzdušníte. Snižte rychlost a přisypejte cukr a přilijte extrakt. Zvyšte rychlost mixéru a znovu vše pořádně promíchejte. Cupcaky ozdobte silnou vrstvou polevy a můžete je podávat.

Sladkosti Ivety Fabešové

Iveta Fabešová

Cukrářka Iveta Fabešová je známá především díky účinkování v reality show Na Nože!. Vydala tři kuchařky: Iveta a české sladkosti, Iveta & sladká Francie a Slavnostní pečení s Ivetou.

Jahodové dortíčky Terezy Sychrové

Ingredience na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (100 g mouky lze nahradit zdravější špaldovou variantou)
  • 180 g třtinového cukru
  • 100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička oleje

Krém:

  • 250 g krémového sýra Philadelphia (alternativou je Buko)
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • lžíce moučkového cukru
  • 150 g čerstvých jahod
  • na dozdobení čerstvé jahody

Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech si vymažeme olejem a na něj dám ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.

Blogerka Tereza vybrala recept letní, sezónní, svěží, atraktivní pro děti a s nízkým obsahem cukru.

Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy, přidáme k nim horkou vodu, lžičku oleje a připravený cukr. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šleháme, dokud se směs hezky nezpění a trochu nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty.

Vedle v jiné míse si ušleháme dotuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet). Dáme dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je mícháme, aby bílky nespadly, a mezitím do směsi po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Celá směs je lehká a nadýchaná jako peříčko.

Těsto navrstvíme na připravený plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Dáváme pozor, abychom korpus nespálili, každá trouba peče trochu jinak.

Připravíme si krém - krémový sýr v míse dobře utřeme s moučkovým cukrem. V další míse si uděláme jahodový "žahour" – dobře si rozmačkáme jahody s cukrem vidličkou, odebereme jahodovou šťávu tak, aby zbyla jen dřeň. Vyšleháme studenou smetanu a smícháme všechny tři složky. Necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny.

Milovnice jídla Tereza Sychrová

Blogerka Tereza Sychrová.

Tereza Sychrová je autorkou blogu Foodlover. "Jsem od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí," říká o sobě. Její blog prý vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Tvarohové lívanečky od Bohyň kuchyně

Na těsto:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 2 lžíce cukru + vanilkový cukr
  • 4 lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
Co pro děti za vysvědčení? Třeba tvarohové lívanečky.

Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady. Rozpálíme velkou pánev s nepřilnavým povrchem, lžící dáváme malé kolečka těsta a smažíme dozlatova.

Ihned servírujeme se sezonním ovocem. Kombinací je neskutečné množství. A kromě jahod jsou naše velmi oblíbené borůvky (stačí vytáhnout z mrazáku a ohřát v malinkém kastrolku)

Těsto můžete třeba ochutit skořicí a k lívanečkům podávat podušená na malé kostky nakrájená jablka.

Dvě bohyně v kuchyni

Co pro děti za vysvědčení? Recept vybírají foodblogerky Bohyně kuchyně.

Dvě kamarádky, Lenku a Alenu, spojuje společná záliba ve vaření. "Rády zkoušíme nové recepty, objevujeme nové chuti a zdoláváme ty největší kulinářské výzvy," shodují se. Společně založily blog Bohyně kuchyně

Piškůtkový dezert s ovocem a smetanou Denisy Bartošové

Ingredience na piškot:

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • špetka soli
  • strouhaná citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 lžíce citronové šťávy

Obě vejce, cukr, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte do pěny. Mouku prosijte, smíchejte s polovinou prášku do pečiva a zlehka vmíchejte do našlehané pěny. Máslo rozpusťte a vlažné vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto nalijte na menší plech (cca 20 x 20 cm) vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Hotový piškot nechte vychladnout, ideálně na mřížce.

Denisa Bartošová připravuje jedlé dárky.

Suroviny na vrstvení:

  • asi 500 g čerstvého letního ovoce – jahody, ostružiny, maliny, rybíz
  • 0,5 l zakysané smetany
  • 4 lžíce cukru krystal

Vychladlý piškot nadrobte na malé kousky a vrstvěte do skleniček: nadrobený piškot, ovoce, smetana – zakončete vrstvou smetany lehce poprášenou malými drobečky piškotu. Necháme minimálně 4 hodiny v lednici.

Materiál na balení:

  • 6 malých sklenic o obsahu 150 ml
  • klobouková žlutá gumička
  • papírová písmena (prodávají scrapbookové obchody)
  • drobné hračky (ideální jsou přívěsky na klíče)
  • 6 dřevěných lžiček
  • lepidlo a bavlnky

Kolem hrdla sklenice omotejte gumičku a na ni přivažte papírové písmenko a malou hračku. Za gumičku zastrčte lžičku, tu polepte pomocí lepidla herkules bavlnkou na vyšívání – lepte tak, že lžičku omotáváte různě širokými proužky bavlnky.

Jedlé dárky Denisy Bartošové

Denisa Bartošová připravuje jedlé dárky.

Recept redakce vybrala z knihy Denisy Bartošové Láska prochází kuchyní - Jedlé dárky na celý rok, která vyjde na podzim tohoto roku v nakladatelství Smart press. Obsahuje recepty na jedlé dárky pro děti, muže a ženy ke všem možným příležitostem.

Autor: