Banánovo-čokoládový cupcake Ivety Fabešové
Na cupcake:
- 330 g hladké mouky
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 165 g krupicového cukru
- 165 g hnědého cukru
- 110 g změklého másla
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 440 g oloupaných a rozmačkaných banánů
- 110 ml zakysané smetany
- 55 ml podmáslí
- 225 g kvalitní mléčné čokolády rozlámané na malé kousky
Na polevu:
- 220 g změklého másla
- 225 g sýru Philadelphia
- 220 g moučkového cukru
- 1 čajovou lžicku vanilkového extraktu
Troubu předehřejte na 180° C. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým mixérem vyšlehejte oba druhy cukru s máslem a extraktem. Musíte získat lehkou a nadýchanou pěnu. Postupně do ní zašlehejte vejce. Přidejte banány se zakysanou smetanou.
Zlehka do směsi vmíchejte polovinu suchých ingrediencí a podmáslí. Nakonec přisypejte druhou polovinu suchých ingrediencí a čokoládu. Těsto rozdělte do formiček. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechejte dortíky vychladnout.
Pusťte se do polevy. V míse šlehejte elektrickým mixérem máslo se sýrem Philadelphia, dokud směs krásně neprovzdušníte. Snižte rychlost a přisypejte cukr a přilijte extrakt. Zvyšte rychlost mixéru a znovu vše pořádně promíchejte. Cupcaky ozdobte silnou vrstvou polevy a můžete je podávat.
Sladkosti Ivety FabešovéCukrářka Iveta Fabešová je známá především díky účinkování v reality show Na Nože!. Vydala tři kuchařky: Iveta a české sladkosti, Iveta & sladká Francie a Slavnostní pečení s Ivetou. |
Jahodové dortíčky Terezy Sychrové
Ingredience na těsto:
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky (100 g mouky lze nahradit zdravější špaldovou variantou)
- 180 g třtinového cukru
- 100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička oleje
Krém:
- 250 g krémového sýra Philadelphia (alternativou je Buko)
- 200 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- lžíce moučkového cukru
- 150 g čerstvých jahod
- na dozdobení čerstvé jahody
Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech si vymažeme olejem a na něj dám ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.
Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy, přidáme k nim horkou vodu, lžičku oleje a připravený cukr. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šleháme, dokud se směs hezky nezpění a trochu nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty.
Vedle v jiné míse si ušleháme dotuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet). Dáme dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je mícháme, aby bílky nespadly, a mezitím do směsi po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Celá směs je lehká a nadýchaná jako peříčko.
Těsto navrstvíme na připravený plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Dáváme pozor, abychom korpus nespálili, každá trouba peče trochu jinak.
Připravíme si krém - krémový sýr v míse dobře utřeme s moučkovým cukrem. V další míse si uděláme jahodový "žahour" – dobře si rozmačkáme jahody s cukrem vidličkou, odebereme jahodovou šťávu tak, aby zbyla jen dřeň. Vyšleháme studenou smetanu a smícháme všechny tři složky. Necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny.
Milovnice jídla Tereza SychrováTereza Sychrová je autorkou blogu Foodlover. "Jsem od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí," říká o sobě. Její blog prý vznikl z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci. |
Tvarohové lívanečky od Bohyň kuchyně
Na těsto:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 3 vejce
- 2 lžíce cukru + vanilkový cukr
- 4 lžíce hladké mouky
- ¼ lžičky prášku do pečiva
Všechny uvedené ingredience smícháme dohromady. Rozpálíme velkou pánev s nepřilnavým povrchem, lžící dáváme malé kolečka těsta a smažíme dozlatova.
Ihned servírujeme se sezonním ovocem. Kombinací je neskutečné množství. A kromě jahod jsou naše velmi oblíbené borůvky (stačí vytáhnout z mrazáku a ohřát v malinkém kastrolku)
Těsto můžete třeba ochutit skořicí a k lívanečkům podávat podušená na malé kostky nakrájená jablka.
Dvě bohyně v kuchyniDvě kamarádky, Lenku a Alenu, spojuje společná záliba ve vaření. "Rády zkoušíme nové recepty, objevujeme nové chuti a zdoláváme ty největší kulinářské výzvy," shodují se. Společně založily blog Bohyně kuchyně |
Piškůtkový dezert s ovocem a smetanou Denisy Bartošové
Ingredience na piškot:
- 2 vejce
- 100 g cukru krystal
- špetka soli
- strouhaná citronová kůra
- 100 g hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 100 g másla
- 1 lžíce citronové šťávy
Obě vejce, cukr, špetku soli a citronovou kůru vyšlehejte do pěny. Mouku prosijte, smíchejte s polovinou prášku do pečiva a zlehka vmíchejte do našlehané pěny. Máslo rozpusťte a vlažné vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte lžíci citronové šťávy. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto nalijte na menší plech (cca 20 x 20 cm) vyložený pečicím papírem a pečte asi 10 minut. Hotový piškot nechte vychladnout, ideálně na mřížce.
Suroviny na vrstvení:
- asi 500 g čerstvého letního ovoce – jahody, ostružiny, maliny, rybíz
- 0,5 l zakysané smetany
- 4 lžíce cukru krystal
Vychladlý piškot nadrobte na malé kousky a vrstvěte do skleniček: nadrobený piškot, ovoce, smetana – zakončete vrstvou smetany lehce poprášenou malými drobečky piškotu. Necháme minimálně 4 hodiny v lednici.
Materiál na balení:
- 6 malých sklenic o obsahu 150 ml
- klobouková žlutá gumička
- papírová písmena (prodávají scrapbookové obchody)
- drobné hračky (ideální jsou přívěsky na klíče)
- 6 dřevěných lžiček
- lepidlo a bavlnky
Kolem hrdla sklenice omotejte gumičku a na ni přivažte papírové písmenko a malou hračku. Za gumičku zastrčte lžičku, tu polepte pomocí lepidla herkules bavlnkou na vyšívání – lepte tak, že lžičku omotáváte různě širokými proužky bavlnky.
Jedlé dárky Denisy BartošovéRecept redakce vybrala z knihy Denisy Bartošové Láska prochází kuchyní - Jedlé dárky na celý rok, která vyjde na podzim tohoto roku v nakladatelství Smart press. Obsahuje recepty na jedlé dárky pro děti, muže a ženy ke všem možným příležitostem. |