10. července 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Grilování po americku. Jak
připravit poctivý domácí hamburger?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Hamburger. Ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hamburger. Ilustrační foto | foto: Shutterstock
Čerstvý salát, rajče, sýr a poctivý plátek mletého hovězího masa. Jednou za čas pořádný hamburger neuškodí. V létě můžete maso ugrilovat, což chuť hamburgeru výrazně zlepší. Jak připravit domácí americkou pochoutku? Server Lidovky.cz přináší několik tipů.

Základem dobrého hamburgeru je bezpochyby maso. Pokud chcete mít jistotu, co obsahuje, umelte si ho raději sami doma. Můžete použít i odřezky masa, které vám zbyly po přípravě jiného jídla.

"Existuje celá řada kombinací, které se dají při přípravě této americké klasiky využít. Základem je prorostlejší kvalitní mleté maso, protože určitě nikdo nechce jíst burger, který bude suchý. Když správný burger, tak pořádně. Ideální je hovězí, třeba krk nebo i obyčejné odřezky, které zbudou při přípravě jiného jídla. Právě v tuku se totiž skrývá spousta chuti, kterou na talíři velmi oceníte," radí mladý kuchař a autor kuchařky Škoda nevařit Martin Škoda. 

Samotné kořenění a příprava masa není nijak složitá. Vystačíte si se solí a pepřem. Zkuste třeba rozmarýn nebo tymián. "Maso není třeba velmi kořenit, stačí sůl a pepř, popřípadě můžete přidat nějakou bylinku. Pokud je maso dobře namleté, nejlépe doma, není třeba ani žádná další strouhanka či vajíčko, jelikož masu naopak ubírá na chuti," doplňuje Škoda.  

Další díly seriálu o grilování:


"Když maso připravíte a promícháte, je nejlepší nechat ho nějakou chvíli marinovat, tím se totiž vše skvěle spojí a chutná ještě lépe. Maso je základ celého jídla, a tak by ho měl být pěkný kousek. Dál už stačí jen kousek salátu, kyselé okurky, rajčata a na závěr briošku potřít karamelizovanou cibulkou a na maso dát plátek sýra a opečené slaniny. Salát je dobré trochu ochutit," shrnuje mladý kuchař.

Dochucení hamburgeru je pak zcela na vás. "Klidně vyzkoušejte domácí majonézu s trochou kapari nebo jogurtový dresink s čerstvě nasekanými bylinkami. Záleží na možnostech, čase a náladě. pokud budete mít volno, udělejte si domácí briošky. Takový burger si pak zamilujete," říká na závěr Škoda.

Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":

Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso? Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz