Pátek 10. dubna 2020svátek má Darja 17 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Grilovací sezona začala. Jak připravit domácí marinádu?

Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

PRAHA S jarem přichází také grilovací sezona. Na přípravu masa, ryb i zeleniny na grilu je ideální počasí. Na co si při grilování dávat pozor, jaké ryby jsou připravené venku na grilu nejlepší a jaké marinády se hodí k hovězímu? Server Lidovky.cz přináší první díl seriálu o grilování a jednoduché tipy mladého kuchaře a autora kuchařky Škoda nevařit Martina Škody.

Po roce je opět čas grilování. Oblíbená příprava pokrmů ale vyžaduje trochu znalostí. Jak nejlépe připravit krkovici nebo vepřovou panenku? Hodí se ovoce jako příloha? Nakládat maso nebo ho "připravovat" až během grilování?

Platí, že základem dobrého steaku připraveného na grilu je kvalitní maso. Čím více do něj investujete, tím lepší bude výsledek. Nikdy nekupujte předem naložené maso, nebývá dobré a nemůžete mít jistotu, do jaké marinády bylo naložené.

Kupované marinády většinou nejsou nejlepším řešením - většinou jsou plné zahušťovadel, zkřehčovadel a chemických aromat. Proto se vyplatí připravit si marinádu domácí. Příprava vám zabere nejvýš deset minut a budete mít jistotu, že ingredience byly opravdu čerstvé.

„Když připravuji marinády, většinou si vystačím s olivovým olejem a čerstvými bylinkami. zkuste třeba tymián, rozmarýn nebo oregano. Na vepřové se skvěle hodí marinády z piva, medu, hořčice, česneku a trochy sladké papriky. Není však nic špatného ani na tom do marinády použit trochu worcesteru nebo kvalitní sojové omáčky, říká Martin Škoda.

Pokud upřednostňujete přípravu masa bez marinády, stačí vám jen sůl, pepř a bylinky. Jestliže máte opravdu kvalitní maso, nikdy ho nesolte před grilováním, z masa se tak nevyloučí voda a neztratí šťávu a barvu.

„Maso většinou marinovat nenechávám, zároveň však proti tomu nic nemám. Jen mi to přijde zbytečné v případě, kdy máte velmi kvalitní maso, protože dalším dochucováním jeho chuť akorát přebijete. Mám rád hlavně hovězí - hovězí krk nebo pupek. Obecně preferuji maso s větším obsahem tuku a tím i chuti než třeba většinou o dost dražší svíčkovou," radí Škoda.

Kuře na pivě s bylinkami a ochucenou majonézou (Martin Škoda)

Na kuře: 1 celé kuře nejlépe z volného chovu nebo bio, směs čerstvých bylinek (například rozmarýn, šalvěj, saturejka, tymián), 3 stroužky česneku, 1/2 chilli papričky. 3 lžíce domácího sádla, plechovka piva, mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na majonézu: 6–8 lžic majonézy, 5–6 kaparů v nálevu (dají se použít i ty v soli, musíte je ale pečlivě propláchnout, jsou šíleně slané), hrst hladkolisté petrželky, vinný ocet (dle chuti), čerstvě umletý pepř, špetka mořské soli (se solí opatrně, protože kapary jsou samy o sobě hodně slané)

Kuře na pivě s bylinkami a ochucenou majonézou

Postup: Kuře omyjte, osušte a nožem vyřízněte kolem prsou páteř – vznikne z něj taková „placka“. Takto připravené ho pečlivě osolte a opepřete. V hmoždíři nebo pomocí nože rozdrťte bylinky, česnek a chilli. Pak je smíchejte se sádlem a hotovou hmotou potřete pouze tu část kuřete, na které není kůže. Kuře na středně rozpáleném grilu (asi 180–220 °C) na přímém žáru opékejte asi 1 hodinu, v průběhu ho otáčejte a polévejte pivem. Jestli už je upečené, poznáte snadno – mělo by se téměř rozpadat a měla by z něj téct bílá šťáva, ne začervenalá. Kapary a petržel nasekejte a v misce smíchejte s majonézou, pokapejte octem, přidejte sůl a pepř. Nakonec dochuťte podle vlastního uvážení.

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!