Houbový guláš
- 500 g čerstvých hub
- 50 g cibule
- jedna paprika
- 10 g česneku
- 300 ml vývaru
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sladká a pálivá paprika
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme na kostičky nakrájenou papriku a chvíli restujeme. Přidáme houby, zasypeme paprikou a dusíme zhruba 20-30 minut. Když jsou houby měkké, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem, povaříme a můžeme podávat.
ČTĚTE TAKÉ: |
Salát s marinovanou dýní a hřiby (recept podle Romana Pauluse)
- 220 g dýně
- 150 g hřibů
- máslo na smažení
- směs salátů (podle chuti)
- dýňový olej
- vinný nebo jablečný ocet
- kůra z jednoho citronu
- celá skořice
- hřebíček
- badyán
- cukr
- sůl
- pepř
V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.
Těstoviny s hřiby
- 250 g hřibů
- nudle
- máslo
- petřžel
- 1 stroužek česneku
- 125 ml bílého vína
- 125 ml rajčatového protlaku
- 125 ml smetany
- sůl
- pepř
Houby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte máslo a nakrájené houby na něm 6–8 minut opékejte za stálého míchání. Potom přidejte jemně nasekaný stroužek česneku a jemně nasekanou hladkou petrželku. Po dvou minutách zalijte vše 125 ml bílého vína. Za stálého míchání nechte povařit asi dvě minuty, potom ztlumte oheň a přidejte rajčatový protlak a smetanu. Osolte a opepřete. Uvařte nudle tak, aby byly "al dente", nechte okapat, potom je nasypte do pánve k houbám a řádně promíchejte. Odstavte pánev z ohně. Přidejte čerstvě nastrouhaný parmezán. Ještě jednou promíchejte. Potom podávejte v hlubokých talířích.
Houbový krém
- 200 g hub (hřiby a lišky)
- 100 g másla
- 2 jarní cibulky
- 3 dcl bílého vína
- 500 ml vývaru
- 1 kelímek šlehačky
- 2 žloutky
- sůl
- pepř
- petrželovou nať
Na másle opečeme jemně nakrájenou jarní cibulku, přidáme na kousky nakrájené houby a krátce restujeme. Pár hub si dáme stranou jako vložku do polévky. Na houby nalijeme víno a vývar a pod pokličkou povaříme 20 minut. Na závěr zjemníme šlehačkou rozšlehanou se dvěma žloutky, rozmixujeme a necháme krátce povařit. Dochutíme solí, pepřem a solí a pokud je potřeba - zjemníme máslem.
Hříbkové ragú
- 200 g čerstvých hříbků
- 50 g šalotky
- 50 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- cca 100 ml demi glace
- sůl
- pepř
- petrželka
- česnek
- olej
Hříbky nakrájíme na větší kousky a na oleji je zprudka orestujeme. Přidáme šalotku a nasekaný česnek, podlijeme bílým vínem a necháme zredukovat. Poté přidáme omáčku demi glace, dochutíme solí a pepřem a ještě jednou provaříme. Nakonec přidáme smetanu a čerstvě nasekané bylinky. Podáváme s domácími noky, jako příloha se hodí i listový špenát.