Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Inspekce v pražských restauracích. Podívejte se, které měly problémy

Jídlo

  7:00
Pivo natočené pod míru, nízká gramáž masa, alkohol v panácích pod ryskou. Česká obchodní inspekce prošla na jaře na osm desítek pražských restaurací. Zjistila, že ve čtvrtině z nich klamali zákazníky a podávali jim jinou míru nápojů a váhy jídla, než uváděli v jídelním lístku.
Muži a alkohol (ilustrační foto)

Muži a alkohol (ilustrační foto) foto: ČTK

Server Lidovky.cz. psal v minulých týdnech o pivnicích, který místo půllitrů piva točí 0,47 litru. Pivnice argumentují přísnou kontrolou České obchodní inspekce, která nepovoluje ani minimální odchylku v neprospěch zákazníka. ČOI teď serveru Lidovky.cz předložila seznam pražských restauracích, ve kterých byly zjištěny pochybnosti.

Čtěte o tom, jak si pivnice upravují míry:

Kontroly byly přísné, na druhou stranu padaly velmi mírné sankce. Jak se zdá, ČOI zřejmě k provozním toleranci přece jen zaujímá. Třeba restaurace Ambiente Brasileiro za podmíru žádnou pokutu nezaplatila. "Inspekce měla dva vzorky piva a jeden nedošel na míru. Ale nic jsme neplatili, dostali jsme pouze zápis," říká vedoucí restaurace.

Kontroly v Praze

Kontroly ČOI proběhly v 87 pražských podnicích, inspekce odhalila 21 pochybení v hmotnosti a mírách nápojů a jídel.

Častým pochybením, které ČOI na jaře pokutovala, byla nepřesně seřízená váha. Na to doplatili i v restauraci Rumika. "Dostali jsme tisíc korun pokuty, protože jsme měli propadlou kalibraci," vysvětlit k tomu provozní.

"Nějaký problém tam byl. Pokutu jsme ještě nedostali, nic nepřišlo, ale kontrola zjistila nějaké pochybnosti u piva a panáků,“ přiznává rovnou majitel restaurace Nová chmelnice.

Zákazníci dostali víc

V jiných restauracích kontrola dopadla až absurdně. "Měli jsme propadlou kalibraci váhy, ale inspekce nakonec zjistila, že jsme dávali na hmotnosti víc, než bylo uvedeno na jídelním lístku," tvrdí provozní restaurace Hloupý Honza.

Kliknutím na body na mapě se dozvíte podrobnosti o podniku a kontrole.

Ne všude si ale zákazníci polepšili. "Byly to nějaké ty mililitříky na panácích," vysvětluje servírka z Lamberty Café Bar z pražského Josefova. Kontrolovali ji prý dva muži, o kterých si nejdříve myslela, že jsou zahraničními turisty. "Mluvili takovou lámanou ruštinou," popisuje inspektory servírka.

Placení v restauraci - ilustrační foto

Nebylo to ale jediné pochybení baru. Další pokutu dostal za to, že obsluha inspektorům nevrátila peníze. "Měli zaplatit 1 009 korun a dali mi papírovou tisícovku, stovku a dvě kovové padesátikoruny. Předpokládala jsem, že je to spropitné," popisuje situaci obsluha. "K ničemu jsem je nenutila, ale když mi vrátili takhle divně, tak jsem nepočítala s tím, že chtějí vrátit," obhajuje se obsluha baru.

Ne všude byli tak sdílní. "A co já bych vám k tomu měl říkat? Nic k tomu uvádět nemusím," zněla stručná reakce provozního restaurace Arlington.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč