23. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak na nejlepší medovník?
Přinášíme 5 medových receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Med doplní sladká i slaná jídla. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Med doplní sladká i slaná jídla. | foto: Shutterstock
Kouzelná surovina, kterou má doma každý. Med má antibakteriální účinky, pomáhá při nachlazení i při hojení ran. V kuchyni je nenahraditelný. Vykoušejte recept na oblíbený medovník nebo třeba medovou marinádu na maso. Server Lidovky.cz přináší 5 nejlepších medových receptů.

Pro svoje prospěšné účinky je vyhledáván v kosmetice i v léčitelství. Je známý jako zdravý elixír posilující imunitu a zdroj vitamínů (především A, E, C a některé z řady B) a minerálních látek (draslík, vápník, zinek a další).

Přečtěte si další díly seriálu 5 NEJ

Další recepty najdete ZDE.

V kuchyni je med nenahraditelný. Hodí se jako základ sladkých moučníků i pro doplnění slaných jídel. Na rozdíl od cukru pouze nesladí, ale dodává pokrmu aroma a vůni. Ale pozor! Ne vždy můžeme cukr nahradit medem. Třeba v piškotech a v pudinku se použít nedá.

Glazované hrušky s medem

V hluboké pánvi promíchejte 100 gramů másla, 200 mililitrů medu a 2 lžíce likéru cointreau, přidejte lžíci najemno nastrouhané pomerančové kůry a čtyři překrojené a oloupané hrušky. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte 10 minut probublávat. Podávejte samotné místo dezertu nebo třeba se zmrzlinou.

Medovník

Žloutky ze 4 vajec utřete do pěny, přidejte 2 lžíce teplé vody a 100 gramů rozpuštěného medu. Přimíchejte 150 gramů hrubé mouky smíchané se dvěma lžícemi perníkového koření a 1/2 lžičky jedlé sody. Do těsta nakonec přimíchejte sníh ze 4 bílků. Z těsta vyválejte tři placky a pečte. Na krém utřete 150 gramů másla se 150 gramy cukru krupice, přidejte 100 gramů mletých vlašských ořechů a přimíchejte vanilkový pudink ze čtvrt litru mléka. Každou placku potřete krémem a slepte, potřete i strany dortu a posypejte strouhaným perníkem.

Medová marináda na kuře

Smíchejte tři stroužky třeného česneku, šťávu z poloviny citronu, 1/2 hrnku medu, 2/3 hrnku hořčice, špetku kari koření a pepře. Naporcované kuře potřete marinádou, nechte aspoň hodinu odležet a poté upečte.

Skořicové máslo

Smíchejte 100 gramů rozměklého másla, lžičku skořice a 60 mililitrů tekutého medu. Jednoduchý recept, který se hodí k lívancům, palačinkám nebo jen tak na chleba.

Medové sušenky

Vyšlehejte 180 gramů másla, 200 gramů cukru a lžičku vanilkového extraktu do světlé hmoty. Přidejte vejce a dobře našlehejte, přidejte 300 gramů mouky smíchané s lžičkou prášku do pečiva a promíchejte. Pomocí lžíce tvarujte kuličky, do nich udělejte malý důlek a pokládejte na plech v několika centimetrových rozestupech. Pečte na 180 stupňů asi deset minut, po vychladnutí naplňte důlky medem.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz