14. června 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Co s kedlubnou? Přinášíme pět jednoduchých receptů

Kedlubna (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kedlubna (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Kedlubna je v kuchyni často opomíjená. Ačkoli nejlépe chutná syrová, využijete ji i v teplé kuchyni. Navíc obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Plod kedlubny navíc skvěle voní i chutná.

Kedlubna patří mezi košťálovou zeleninu. Zdravý ale není pouze plod. Mladé kedlubnové listy obsahují vitamin C i provitamin A, konzumují se ale pouze výjimečně. Na světě se sklízí nespočet odrůd a existuje i ryze česká odrůda nazvaná Gigant.

Kedlubnová pomazánka
Jednoduchý a rychlý recept z kedlubny? Zkuste pomazánku. Oloupané kedlubny nastrouhejte na jemno a přidejte Lučinu a petrželku a směs utřete. Přidejte sůl a pepř podle chuti, můžete přidat i trochu kmínu. Dobře promíchejte a podávejte s opečenou tmavou bagetou.

ČTĚTE TAKÉ:


Vepřové na kedlubnách
V hrnci osmahneme na jemno nakrájenou cibulku na sádle a přidáme k ní vepřové maso, které chvíli opékáme. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Když je maso téměř hotové přidáme nakrájené kedlubny, přidáme utřený česnek, pepř a sůl a vaříme zhruba dvacet minut. Podáváme s pečeným bramborem.

Kedlubnová polévka
Pokud budete vařit kedlubnovou polévku, dejte si nejprve stranou kedlubnové lístky na ozdobu. Poté nakrájejte kedlubnu a mrkev nadrobno. V hrnci na oleji osmahněte cibulku a přidejte k ní anglickou slaninu, tu po osmažení vyjměte. A vložte do hrnce zeleninu, kterou za stálého míchání osmahněte. Po deseti minutách zalijte horkým vývarem, přidejte kmín a vařte zhruba půl hodiny. Můžete přidat také hrášek. Polévku nezapomeňte dochutit solí a pepřem.

Marinovaná kedlubna s kozím sýrem (recept od Romana Pauluse)
Kedlubny si nakrájíme na tenké plátky, krátce zblanšírujeme a zatepla namarinujeme ve sladkokyselém nálevu z jablečného octa, olivového oleje, soli, pepře a špetky cukru. Podáváme s bylinkovým kozím sýrem.

Kedlubna s kozím sýrem


Treska s kedlubnami
Tresku omyjte a osušte, teprve potom ji pokapejte citronovou šťávou a osolte a opepřete ji. Kedlubny nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi s máslem, potom kousky kedlubny zalijte bílým vínem a vývarem, dochuťte solí a pepřem, přiklopte pokličkou a duste deset minut. Na vedlejší pánvi rozpusťte máslo a osmahněte tresku. Ve chvíli, kdy je ryba hotová, servírujte ji přelitou sosem s kedlubnami. Na závěr tresku ozdobte řeřichou.

apeAlena Pecháčková