Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Léčivý tuřín. Zkuste 5 jednoduchých receptů

Jídlo

  16:00
Tuřín má dlouhou historii, pěstovaly ho už starověké národy ve Středomoří. Tato kořenová zelenina se hodí skvěle do teplých salátů, ale i k masu. Obsahuje vitamin C, vápník a má hojivé účinky. V kuchyni ho navíc využijete celý včetně listů. Server Lidovky.cz vybral pět jednoduchých receptů s tuřínem.
Tuřín - ilustrační foto.

Tuřín - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Lahůdkové odrůdy tuřínu vypěstovali lidé teprve nedávno zhruba před padesáti lety. Ačkoli tuřín není zrovna nejoblíbenější zeleninou, je velice zdravý a díky tomu, že obsahuje 90 % vody, je také dietní. Má léčivé účinky, nejčastěji se používá proti chorobám zažívacího ústrojí.

Krémová polévka s houbami
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. Tuřín nakrájíme na středně velké kostky a přidáme ho k cibuli. Zalijeme vývarem, dochutíme solí a pepřem a vaříme zhruba hodinu. Poté přidáme do polévky brambory a počkáme než změknou. Během mixování ponorným mixérem přiléváme pomalu smetanu. Nakonec si na pánvi orestujeme houby (nejlépe lišky), které při podávání přidáme do talíře k polévce.

PSALI JSME:


Tuřín s vepřovým masem
Oloupaný a oškrabaný tuřín nakrájíme na tenké proužky, spařte vroucí vodou a nechte dusit na másle s kostkou cukru. Občas podlévejte vepřovým vývarem. K dušenému tuřínu přidejte vepřové maso nakrájené na střední kousky. V jiném hrnci si připravte omáčku, kterou pak maso s tuřínem přelijete. Omáčku připravíte ze zkaramelizované jíšky a vepřového vývaru, okořeněného tlučeným novým kořením, přidat můžete i bobkový list, který poté vyjmeme. Omáčkou přelijte dušené maso s tuřínem a ozdobte tuřínovým listem.

Zapečený tuřín s mrkví
Tuřín nakrájíme na tenké plátky a mrkev na kolečka. V misce si připravíme smetanu, do které přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Do kulaté zapékací misky poskládáme tuřín s mrkví a zalijeme ochucenou smetanou. Zapékáme asi hodinu. Po půl hodině posypeme tuřín s mrkví čerstvým tymiánem. Mezitím si připravíme kuřecí prsa, která připravíme jako steak, který podáváme se zapečeným tuřínem.

Tuřín

Teplý salát z tuřínu a celeru
V hrnci rozlijeme olej a přidáme nakrájený tuřínem a na něj celer. Posolíme, přiklopíme a necháme vařit. Jakmile se olej v hrnci rozpálí, stáhneme teplotu a dusíme zeleninu do měkka. Na hrubém struhadle si nastrouháme ředkvičky a ledový salát nakrájíme na kousky. Ve chvíli, kdy zelenina v hrnci změkne, smícháme ji se salátem a ředkvičkami. V míse vše dobře promícháme, přidáme trochu majonézy s octem pro dochucení a podáváme ještě teplé.

Kuřecí maso s tuřínem
Kuřecí maso nakrájené na větší kousky osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme tymián, sůl, pepř a podlijeme vodou. Přidáme lžíci sojové omáčky a nastrouhaný tuřín a dusíme do měkka. Když je maso i tuřín měkký, zahustíme omáčku a podáváme s bramborem.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!