23. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Ideální večeře? Grilované ryby.
Zkuste sardinky s polníčkem

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Grilované ryby (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilované ryby (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Grilované ryby jsou oblíbeným pokrmem. Křehké maso se ugriluje poměrně rychle a není potřeba jej chystat dopředu. Základním předpokladem je, aby byla ryba čerstvá. Server Lidovky.cz přináší několik tipů, jak připravit na grilu připravovat ryby.

Čerstvou rybu poznáte podle tenké vrstvy slizu, kterou má na sobě, na pohled se leskne. Spoléhejte se i na vůni a zkontrolujte oči, které musí být čiré a lesklé. Čerstvou rybu poznáte také podle pohledu na žábry. Nikdy nekupujte rybu, která je nemá červené. A kde seženete nejlepší čerstvé ryby? Více čtěte ZDE.

"Když kupujete ryby, dbejte na to, aby na pomačkání nebyly měkké, aby moc nebyly cítit rybinou. Měly by mít jasné oči, nebýt slizké a být hezky jasně barevné žábry," radí mladý kuchař a autor kuchařky Škoda nevařit Martin Škoda.

Je několik způsobů, jak rybu ugrilovat. Můžete ji položit na alobal, přímo na rošt nebo do speciálních kleští. Příprava ryby je jednoduchá. Většinou stačí citron, bylinky a olivový olej. Zkuste třeba bazalku, tymián, šalvěj, koriandr nebo rozmarýn, které podtrhnou chuť masa. "Ryby na gril nijak extrémně neochucuji, protože chci, aby vynikla jejich chuť a čerstvost. Používat proto většinou jen dobrou mořskou sůl, čerstvě umletý pepř, olej, citronovou šťávu nebo česnek a  různé kombinace bylinek. Ideální je třeba rozmarýn, tymián, šalvěj nebo bazalka," říká Škoda.

Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":

Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso?

Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování. Přečtěte si první díl, ve kterém vám poradí mladý kuchař Martin Škoda.


Pokud grilujete celou rybu, vyplatí se použít speciální kleště, manipulace s rybou je jednodušší a můžete na ní položit třeba celou větvičku rozmarýnu, která ani při obracení nevypadne. A jak dlouho rybu grilovat? Přesný čas není pevně dán, odvíjí se od velikosti ryby, kterou grilujete. Většinou však stačí deset minut. Když grilujete celou rybu, je důležité sledovat bělmo. Ve chvíli, kdy je ryba hotová, bělmo ztuhne.

A jaké přílohy se ke grilovaným rybám hodí? Zkuste třeba papriku, lilek nebo cuketu. Skvělou přílohou k rybímu masu jsou také brambory nebo lehké zeleninové saláty. "Ke grilovaným rybám asi nejradši jím jen čerstvě natrhané pečivo nebo nějaký lehký salát. Občas si však rád dám i nějakou grilovanou zeleninu nebo třeba pečené brambory s trochou zakysané smetany a pažitky," doporučuje Škoda. 

Sardinky s polníčkem a citrónovou šťávou (Martin Škoda)

Jestli někdo sardinky zatracuje, a říká že jsou to jen malé smradlavé mršky z vody, je to pěknej trouba. Musí se sice spotřebovat nejpozději druhý den, ale nesmrdí, stačí je jen dobře vyprat. Pokud by ani to nestačilo pokapejte je citronem.  U těch malých není ani potřeba vyndavat vniřnosti. Pokud chcete, můžete si s nimi ale vyhrát a vnitřností je zbavit  stejně jako páteře.

Příprava sardinek: 10-12 čerstvých sardinek, 3 – 4 lžíce extra panenského olivového oleje, mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Gril rozpalte na 250 – 300 °C. Sardinky osolte, opepřete a pokapte olejem. Marinujte asi 20 minut. Na rozehřátem grilu je pak pečte 2-3 minuty z každé strany – kdy je ten správný okamžik k otočení, poznáte snadno – ryby se samovolně odlepí od roštu.

Příprava salátu: velká hrst polníčku (nebo jiného salátku co zrovna máte), řeřicha (klidně přidejte i pár výhonků z pohanky nebo třeba hrášku), několik ředkviček, bílý vinný ocet, mořská sůl, extra panenský olivový olej

Postup: Salát, řeřichu a výhonky osolte a v misce promíchejte s olejem a octem. Přidejte nasekané ředkvičky, ochutnejte a případně dochuťte.

Postup: Sardinky  jemně dosolte a pokápněte citronem. Servírujte s lehkým salátem jako jeden z bezvadných  chodů vašeho grilování.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz