15. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Jak ugrilovat vepřové maso v
italském špeku? Poradí šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Krásné počasí láká ke grilování. Na gril se skvěle hodí maso, ale i ryby nebo zelenina. Poslední květnový víkend se bude grilovat i na Prague Food Festivalu. Po celé tři dny mohou návštěvníci pod širým nebem ochutnat nejen exotické pokrmy, ale speciality českých špičkových kuchařů. Server Lidovky.cz přináší tipy jak a co grilovat a recept od šéfkuchaře Marka Fichtnera.

U stánku restaurace Ambiente Brasileiro šéfkuchaře Martina Matyse budete moci ochutnat například klasické Churrasco – grilovaná hovězí picanha (květová špička), cupím, což je maso z hrbu brazilského hovězího skotu, krk, kuřecí srdíčka, ananas a smažený banán.

Šéfkuchař restaurace Čestr Vlasta Lacina Jiroš si připravil grilovanou klobásku z přeštického vepře. "Jeden den nasolené a odleželé maso na místě meleme a pomocí ruční narážky plníme do přírodních střívek. Z narážky klobásy putují hned na gril vytápěný bukovým dřevem. Podáváme s chlebem," radí Lacina, jak si takovou klobásu udělat doma na zahradě.

Prague Food Festival

Gastronomická událost roku Prague Food Festival proběhne poslední květnový víkend v Královské zahradě Pražského hradu. Letos s mottem "Nejezte blbě!" Více informací najdete na webových stránkáchpraguefoodfestival.cz

Dalším z pokrmů, které můžete na festivalu ochutnat je grilovaný steak z nízkého roštěnce s perigordskou omáčkou. Steak je ze čtyřicet dva dní na vzduchu stařeného nízkého roštěnce a griluje se na bukovém dřevě. Toto maso se těží ze hřbetu blíže kýtě, je křehké s nízkým tukovým krytím. Perigordskou omáčku připravujeme z nejlepších kachních jater, omáčky demi glacé a portského vína. „Legírujeme“ lanýžovým máslem.

Zahradnímu grilování se bude věnovat i šéfkuchař Marek Fichtner z restaurace Le Grill & Garden @ Kempinski, jeho workshopy se budou věnovat přípravě, marinování a grilování krevet a hovězího flap steaku, což je hovězí krk nebo lidově se tomu u prasete říká krkovice. 

Grilované vepřové filátko v italském špeku Lardo di Colonnata na štouchaných bramborech s omáčkou z medu a Pommery hořčice (Marek Fichtner)

Maso:  Vepřová panenka 4x 200g, olivový olej 50ml, 3 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 4 stroužky česneku, drceny pepř, 4 velké plátky Lardo di Colonnata

Postup: Očišťěnou odblaněnou panenku nakrájíme na cca. 200 gr válečky. Na marinádu si na hrubo nasekáme bylinky, česnek smícháme s olejem a drceným pepřem. Takto připravené porce masa namarinuji do marinády na 24 hodin. Nesolíme.

Příloha: Bramborové pyré:  Brambory 800g, smetana 30% 125ml, máslo 100g, sůl, pepř, čerstvá pažitka

Postup: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, vodu slijeme, zalejeme smetanou přidáme máslo a přivedeme do varu. Stáhneme a rozmačkáme brambory, tak aby v nich stále zůstaly kousky. Nakonec zamícháme sekanou pažitku.

Omáčka: Vepřová šťáva 200ml, Pommery hořčice hrubozrná 2 polevkové lžíce, med 2 polévkové lžíce

Postup: Vepřovou šťávu přivedeme do varu a zamícháme do ní med a hrubozrnou hořčici.

Ozdoba:  Řepu oloupáme a na nerezovém stroji nakrájíme na velmi jemné plátky, které vložíme do studené vody s kousky ledu. Tímto plátky řepy zpevníme a zkrupovatí.


apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz