Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kam na poctivé zákusky? Cukrárny, kam chodí i šéfkuchaři

Jídlo

  7:00aktualizováno  16:16
PRAHA - Žádný ztužený tuk, který chutná jako modelína, ale poctivé čerstvé máslo. Pravá šlehačka, ne jenom její rostlinná náhražka. Místo přeslazených polev kvalitní ingredience. Základ v cukru a másle, namísto využívání polotovarů. Věnečky a laskonky, které chutnají jako ty z vašeho dětství. S takovými požadavky server Lidovky.cz oslovil přední české šéfkuchaře a populizátory vysoké gastronomie. Podívejte se na jejich tipy na nejlepší cukrárny.

Dort (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Dita Pecháčková

Známá autorka kuchařek má ráda zákusky z kavárny Savoy
"Na žloutkové věnečky a větrníky chodím do kavárny Savoy. Tam jsou nejlepší. Mají přesně takovou chuť, jako si pamatuji z dětství. Všechno je u nich tak, jak má být. Chutná mi krém, ale hlavně i poleva, to je nejdůležitější. Odpalované těsto mají většinou v pořádku všude, ale krém a polevu ne. Pro miňonky plněné vanilkovým krémem chodím do Erhartovy cukrárny.

Čtěte další díly seriálu:

Když se mi nechce péct dort a potřebuji nějaký velký, tak chodím do Bake shopu v Kozí ulici v Praze. Tam jsou opravdu krásné dorty a jsou i dobré. Obzvlášť mrkvový je jeden z nejlepších, co znám. Všichni chválí i dorty z Cafe-cafe, to je kavárna v Rytířské ulici v Praze. Levné a docela dobré zákusky mají u stánků na farmářském trhu v Dejvicích, kde prodávají velké věnečky a kremrole. Uprostřed je stánek, ke kterému většinou vede dlouhá fronta. Tam prodávají skvělé koláče. 

Dita Pecháčková

Další zajímavá cukrárna je v Horšovském Týně na náměstí, kde mají taky moc dobré chodské koláče. Ty se úplně rozplývají. Pro éclairy (zákusky z odpalovaného těsta pozn. red.) chodím do Bake shopu v Kozí ulici. Ty jsou šíleně dobré. Jenže nejlepší je stejně udělat si dort doma. Vždyť to není žádný problém. Já mám třeba v kuchařce recept na nejlepší mrkvový dort i nejlepší cheescake, takový nemá nikdo," vypráví Pecháčková.

Roman Paulus

Šéfkuchař hotelu Alcron chodí pro koláče na farmářské trhy
"Jediný podnik, kam chodím je francouzská cukrárna Café Saint Tropez v pasáži U Nováků. Tam dělají zajímavé věci. Neznám přesně jejich recepty, není to stejné, jako když člověk v Paříži zajde do cukrárny, nicméně na Prahu je to jedna z lepších cukráren. Na české koláče chodím na farmářský trh na náměstí Jiřího z Poděbrad. Koláče tam vozí ještě teplé," popisuje Paulus.

ČTĚTE TAKÉ:

Iveta Fabešová

Cukrářka a autorka kuchařek chválí cukrárnu Saint Tropez
"Dobrých cukráren moc není. V Praze je dobrá cukrárna Café Saint Tropez v pasáži U Nováků. Většina cukrářů totiž nezačíná tak jak má – tedy od cukru a od másla, ale od polotovarů. Ale tady se začíná od základních surovin. Mají tu skvělé francouzské makronky a já mám nejraději zákusek 3 chocolate.

Iveta Fabešová

Dobrá je také kavárna Cafe-cafe, kde nabízejí skvělé dorty. Úžasná je i cukrárna u Veletrhů v Holešovicích. Tam mají skvělé laskonky a takové klasické zákusky. Mimo Prahu je velice dobrá cukrárna v ulici Horní Česká ve Znojmě, kde mají vlastní výrobnu a dělají moc chutné krémy, říká Fabešová.

Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu doporučuje cukrárnu Giraffe
"Pro mě jednoznačná volba je Hájek & Hájková v Radotíně a ve Štěchovicích a Hájek & Boušová kdekoliv v Praze. Vynikající je i cukrárna a kreperie café Giraffe, lidově Žirafa, na Praze 6 v Suchdole," doporučuje Vaněk. 

Autoři: ,

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...