29. března 2014 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kam za dobrým mexickým jídlem
v Praze? Přinášíme tipy

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 7Diskuse
Mexická kuchyně. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mexická kuchyně. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Mexická kuchyně je založená především na velikém množství zeleniny a luštěnin. Nejvíce užívanými surovinami jsou kukuřice, fazole a pálivé papričky. V Česku bohužel na tradiční mexické jídlo narazíte zřídka. To, co je vydáváno za mexické pokrmy, je totiž většinou fúzí mexické a americké kuchyně.

S takzvanou tex-mex kuchyní se setkáte po celé Evropě. Tex-mex jídla jsou charakteristická velikým množstvím hovězího či vepřového masa, rozteklých sýrů a rýže. Takovými pokrmy je například oblíbené chilli con carne nebo fajitas.

To potvrzuje i Tereza Přibylová, studentka žurnalistiky na UK a spoluautorka blogu o jídle a jiných kreativních činnostech Mintyfinty.cz, která momentálně studuje v Mexiku. Pravá mexická kuchyně a jídla nabízená v mexických restauracích v Česku se podle ní liší zásadně: „Například oblíbené burrito mají v Mexiku málokde a nikdy se neprodává s rýží. Fajitas jsem na jídelním lístku neviděla ani jednou. Také pikantnost místních sals je pro mě často až smrtelná. V Česku se připravují mnohem méně pálivé omáčky," říká.

Tequila jedině s grepovou limonádou

Veliký rozdíl je podle ní také právě v používání sýra. Zatímco v tex-mex kuchyni je ho spousta, v Mexiku se používá spíše smetana a se sýrem se zákazník setká vzácně. „Nejvíc mě pobavilo, že Češi pijí tequilu s citronem a solí a myslí si, jak ji pijí správně po mexicku. Přitom tady si jí nikdo nedá bez grepové limonády,“ dodává s úsměvem Přibylová.

Podobný názor na mexické jídlo v Česku má i Monika Brenišínová, doktorantka Střediska ibero-amerických studií na FF UK, která pobývala v Mexiku rok a půl. Ta vidí jako jeden z problémů mexické kuchyně v Česku častou absenci kukuřičných placek na jídelním lístku. Jsou přitom základním pilířem mexické gastronomie. Klasickou tex-mex restaurací je pro ní například síť fast foodu Burrito Loco nebo restaurace Cantina. „Tradiční mexickou kuchyni vaří v Praze podle mě v Las Abelitas. Navíc tam mají kukuřičné placky a můžete si je dokonce koupit domů. To se před tím dalo snad jen v jednom velkoobchodě,“ vysvětluje Brenišínová.

Dobré mexické krmě by se podle Brenišínové mohl zákazník dočkat i v restauraci El Paisa. Všechna jídla tam mají s kukuřičnými plackami a po klasické fúzi tex-mex není na jídelním lístku ani památky.

Přibylová na druhou stranu nemá s mexickými restauracemi v Praze mnoho zkušeností, ale ráda občas zajde do sítí Burrito Loco: „Není nic lepšího, než si cestou z baru zajít na noční tacos! Miluju jejich guacamole a určitě doporučuji vyzkoušet přírodní mexické limonády Jarritos. Hlavně tamarindovou příchuť,“ říká.

ČTĚTE TAKÉ:

Las Adelitas (mexická)

Restaurant na Vinohradech nabízí velice autentickou mexickou kuchyni i atmosféru. Často je tam plno, proto neuškodí, udělat si několik dní předem rezervaci. Jídlo se vyznačuje jednoduchostí, čerstvostí a kvalitou. Můžete si ho objednat i domů přes služby Dáme jídlo nebo Jídlo teď. Restaurace si navíc vyrábí vlastní kukuřičné placky. Jistě stojí za to ochutnat i míchaný koktejl, například proslulou margharitu, kterou podnik nabízí v mnoha variantách. Více čtěte ZDE.

Cantina (tex-mex)

Útulná a stylová restaurace je jedním z nejstarších mexických podniků v Praze. Na Újezdu je otevřena již od roku 1997. Kromě pestrého stálého menu můžete přes oběd využít levnější polední nabídku. Za zkoušku stojí také míchané koktejly, jejichž nejčastější složkou je mexická tequila. Tu můžete ochutnat i v čisté formě, výběr je přitom obrovský. Více čtěte ZDE.

Burrito Loco (tex-mex)

Mexický fast food Burrito Loco má v Praze tři pobočky. Najdete ho v centru metropole v ulici Spálená, Masná a Štefánikova. Řetězec má otevřeno nonstop a ukojí tak vaše choutky na burrito, nachos, tacos či quesadillas ve dne v noci. Nabízí i rozvoz či catteringové služby. Specialitou podniku je obří burrito o hmotnosti 450 gramů.

El Paisa (mexická)

Mexická restaurace v pražských Nuslích je první taquerií v Praze. Specializuje na tacos - malé měkké kukuřičné placky, které nabízí plněné na sedm způsobů. Navzdory ne příliš lichotivému interiéru se dostane zákazníkům autentického kousku Mexika.

  • 7Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz