Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kam za dobrým mexickým jídlem v Praze? Přinášíme tipy

Jídlo

  6:00
Mexická kuchyně je založená především na velikém množství zeleniny a luštěnin. Nejvíce užívanými surovinami jsou kukuřice, fazole a pálivé papričky. V Česku bohužel na tradiční mexické jídlo narazíte zřídka. To, co je vydáváno za mexické pokrmy, je totiž většinou fúzí mexické a americké kuchyně.

Mexická kuchyně. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

S takzvanou tex-mex kuchyní se setkáte po celé Evropě. Tex-mex jídla jsou charakteristická velikým množstvím hovězího či vepřového masa, rozteklých sýrů a rýže. Takovými pokrmy je například oblíbené chilli con carne nebo fajitas.

To potvrzuje i Tereza Přibylová, studentka žurnalistiky na UK a spoluautorka blogu o jídle a jiných kreativních činnostech Mintyfinty.cz, která momentálně studuje v Mexiku. Pravá mexická kuchyně a jídla nabízená v mexických restauracích v Česku se podle ní liší zásadně: „Například oblíbené burrito mají v Mexiku málokde a nikdy se neprodává s rýží. Fajitas jsem na jídelním lístku neviděla ani jednou. Také pikantnost místních sals je pro mě často až smrtelná. V Česku se připravují mnohem méně pálivé omáčky," říká.

Tequila jedině s grepovou limonádou

Veliký rozdíl je podle ní také právě v používání sýra. Zatímco v tex-mex kuchyni je ho spousta, v Mexiku se používá spíše smetana a se sýrem se zákazník setká vzácně. „Nejvíc mě pobavilo, že Češi pijí tequilu s citronem a solí a myslí si, jak ji pijí správně po mexicku. Přitom tady si jí nikdo nedá bez grepové limonády,“ dodává s úsměvem Přibylová.

Podobný názor na mexické jídlo v Česku má i Monika Brenišínová, doktorantka Střediska ibero-amerických studií na FF UK, která pobývala v Mexiku rok a půl. Ta vidí jako jeden z problémů mexické kuchyně v Česku častou absenci kukuřičných placek na jídelním lístku. Jsou přitom základním pilířem mexické gastronomie. Klasickou tex-mex restaurací je pro ní například síť fast foodu Burrito Loco nebo restaurace Cantina. „Tradiční mexickou kuchyni vaří v Praze podle mě v Las Abelitas. Navíc tam mají kukuřičné placky a můžete si je dokonce koupit domů. To se před tím dalo snad jen v jednom velkoobchodě,“ vysvětluje Brenišínová.

Nachos s rajčatovou salsou. Ilusrační foto.

Dobré mexické krmě by se podle Brenišínové mohl zákazník dočkat i v restauraci El Paisa. Všechna jídla tam mají s kukuřičnými plackami a po klasické fúzi tex-mex není na jídelním lístku ani památky.

Přibylová na druhou stranu nemá s mexickými restauracemi v Praze mnoho zkušeností, ale ráda občas zajde do sítí Burrito Loco: „Není nic lepšího, než si cestou z baru zajít na noční tacos! Miluju jejich guacamole a určitě doporučuji vyzkoušet přírodní mexické limonády Jarritos. Hlavně tamarindovou příchuť,“ říká.

ČTĚTE TAKÉ:

Las Adelitas (mexická)

Restaurant na Vinohradech nabízí velice autentickou mexickou kuchyni i atmosféru. Často je tam plno, proto neuškodí, udělat si několik dní předem rezervaci. Jídlo se vyznačuje jednoduchostí, čerstvostí a kvalitou. Můžete si ho objednat i domů přes služby Dáme jídlo nebo Jídlo teď. Restaurace si navíc vyrábí vlastní kukuřičné placky. Jistě stojí za to ochutnat i míchaný koktejl, například proslulou margharitu, kterou podnik nabízí v mnoha variantách. Více čtěte ZDE.

Cantina (tex-mex)

Útulná a stylová restaurace je jedním z nejstarších mexických podniků v Praze. Na Újezdu je otevřena již od roku 1997. Kromě pestrého stálého menu můžete přes oběd využít levnější polední nabídku. Za zkoušku stojí také míchané koktejly, jejichž nejčastější složkou je mexická tequila. Tu můžete ochutnat i v čisté formě, výběr je přitom obrovský. Více čtěte ZDE.

Burrito Loco (tex-mex)

Mexický fast food Burrito Loco má v Praze tři pobočky. Najdete ho v centru metropole v ulici Spálená, Masná a Štefánikova. Řetězec má otevřeno nonstop a ukojí tak vaše choutky na burrito, nachos, tacos či quesadillas ve dne v noci. Nabízí i rozvoz či catteringové služby. Specialitou podniku je obří burrito o hmotnosti 450 gramů.

El Paisa (mexická)

Mexická restaurace v pražských Nuslích je první taquerií v Praze. Specializuje na tacos - malé měkké kukuřičné placky, které nabízí plněné na sedm způsobů. Navzdory ne příliš lichotivému interiéru se dostane zákazníkům autentického kousku Mexika.

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...