Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Konec plýtvání. Speciální chléb až 60 dní neplesniví

Věda

  7:00
Americká firma vyvinula technologii, která podle ní může zajistit, aby chléb až 60 dní neplesnivěl. Podstatou je jeho ošetření v mikrovlnném zařízení, jež zabíjí spory způsobující tento problém.
Chléb a mouka (ilustrační foto)

Chléb a mouka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Firma tvrdí, že by se tak mohlo podstatně snížit plýtvání chlebem. Technologie by prý navíc mohla být použita na celou škálu potravin včetně drůbeže a mnoha druhů ovoce i zeleniny.

Plýtvání potravinami představuje velký problém většiny rozvinutých zemí.

Vyhodí 40 procent jídla

Čísla zveřejněná letos v USA naznačují, že průměrná americká rodina vyhodí 40 procent jídla, což ročně dosahuje hodnoty až 165 miliard dolarů.

Pro chléb jsou jednou z největších hrozeb plísně. Chleba je obvykle v igelitových obalech, a jak se z něj odpařuje voda, zůstává vlhkost uvnitř a vytváří ideální podmínky pro růst plísně Rhizopus stolonifer.

ČTĚTE VÍCE:

Za normálních okolností chléb zplesniví zhruba do deseti dnů. Ale zmíněná firma tvrdí, že vyvinula technologii, která chléb udrží bez plísní až dva měsíce. Zajistit to má mikrovlnné zařízení původně určené k likvidaci bakterií, jako je například salmonela. Vědci ale zjistili, že dokáže také během několika vteřin zabít spory plísní v chlebu.

Chutnější chléb

"Ošetřili jsme v tomhle zařízení krajíc chleba a pak jsme kontrolovali, zda neplesniví. Po dobu 60 dní byl stav nezměněný," tvrdí jeden z experimentátorů. Upozorňuje, že technologie může mít vliv i na celkovou kvalitu chleba: nyní pekaři do těsta přidávají konzervační látky proti plísním a zároveň další chemické látky, aby zamaskovali chuť konzervantů.

Kdyby mohli používat mikrovlnnou technologii, mohli by prý tyto přísady vypustit.

Zařízení přilákalo značnou pozornost výrobců chleba, ale zároveň vyvolalo strach, že zvýší náklady v odvětví, kde je už nyní velmi malá marže.

Objevují se i obavy, zda se velmi dlouhá trvanlivost chleba u zákazníků nesetká spíše s odmítavým postojem.

Autoři: ,