14. prosince 2013 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Kuchařská bohyně Nigella a
její 'masakr ve sněhové bouři'

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Nigella je přezdívána domácí bohyní. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nigella je přezdívána domácí bohyní. | foto: http://www.nigella.com/
Když slavná britská celebrita, kuchařská hvězda Nigella Lawson, vymýšlela pojmenování pro tento báječný nepečený dezert ze sněhového bezé a granátových jablek, netušila, jak bude tento název pro budoucí vývoj jejího života příznačný.

Nedávná sněhová bouře se na Spojené království přiřítila s nebývalou silou a zasypala celé Skotsko. A v životě Nigelly se děje něco, co se dá klidně nazvat masakrem. Při probíhajícím soudním procesu o zpronevěře více než sedmi set tisíc liber, to je více než 23 miliónů korun, jejími osobními asistentkami sestrami Elizabetou a Francescou Grillovými, se tato trestní kauza změnila v bojiště mezi Nigelliným bývalým manželem Charlesem Saatchi a samotnou Nigellou.

Bohyně na drogách

Ze zveřejněného e-mailu vyšlo najevo, že Nigella údajně šňupala kokain, kouřila marihuanu a nadměrně užívala léky proti bolesti. Nigella se musela opakovaně dostavit k soudu, kde více než sedm hodin pod přísahou podávala svědeckou výpověď, mimo jiné i o svém osobním životě.

Nigella Lawson

Ale nepochybně tato" domácí bohyně", jak ji Britové rádi nazývají, je přímo jejich národním pokladem. Sama Nigella dodává, že název její knihy o pečení "Jak být domácí bohyní" je více touhou stát se bohyní, než aby jí sama byla.

Nikdo jí však jinak neřekne. Nigella Lawson je značkou, na kterou se slyší. Vydala několik úspěšných kuchařských knih, jichž se po celém světě prodalo více než 3 miliony, a má za sebou několik úspěšných televizních seriálů jak v Británii, tak ve Spojených státech, získala řadu ocenění.

Je velmi oblíbená a má své kouzlo pro všechny: muži ji milují proto, že s ní chtějí být alespoň u obrazovky (zejména díky jejím sexy křivkám a flirtování při vaření), a ženy ji milují neméně, protože chtějí být jako ona.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě…

Šílenství po husím sádle

Ačkoliv se Nigella brání, že není profesionální kuchařkou a vaří spíše pro potěšení, její doporučení, co se týče vaření, se berou opravdu vážně. Když v roce 2006 při přípravě tradiční vánoční krůty navrhla, aby byly přílohové brambory opečeny na husím sádle, což je pro ostrovní obyvatele spíše něco hodně nezdravého, největší supermarkety zaznamenaly tak zvýšenou poptávku po husím sádle, že se prodej této najednou nezbytné vánoční suroviny zdvojnásobil; nakonec prodejci nebyli ani schopni tak rychle reagovat na zvýšenou poptávku a nastalo šílenství, kde ho sehnat. Když o rok později Nigella představila své recepty se švestkami, jejich roční prodej v Británii vzrostl překvapivě o 30%.

O její oblíbenosti i v Americe svědčí pozvání od ministerského předsedy Tonyho Blaira v roce 2003, aby při příležitosti oficiální návštěvy prezidenta George W. Bushe ve Spojeném království sestavila a dohlížela na podávané menu, a to jen proto, že manželka amerického presidenta Laura si oblíbila její recepty. Nigellina polévka pak byla podávána jako předkrm.

Nigella by velmi ráda získala větší část lukrativního amerického trhu nejen co se týká počtu prodávaných knih, jak se jí to daří v Británii, ale také s její vlastní televizním pořadem. A právě nyní zůstává velkou otázkou, zda se tak stane po jejím přiznání, že příležitostně brala kokain a kouřila marihuanu.

ČTĚTE TAKÉ:

Jedno je ale jisté, Nigella a její právní bitva již dva týdny zaměstnává televizní zpravodajství a plní první stránky britských deníků. Většina hlasů se shoduje v tom, že Nigella z tohoto boje vyjde silnější než kdykoliv předtím, zatím tomu však mnoho nenasvědčuje. I přes podporu sympatizantů její reputace nepochybně zaznamenává těžké otřesy a zda stále zůstane pro národ "domácí bohyní", není vůbec jisté.

Vánoční dezert

Masakr však při přípravě tohoto lehkého, rychlého a nenáročného dezertu pocítíte také. Základní surovinou jsou mimo sladkého sněhového bezé granátová jablka, z nichž teče a stříká šťáva barvy krve bez jakéhokoliv varování. Nejčastěji právě vydlabávání semínek nejvíce odrazuje od nákupu a konzumace tohoto ovoce.

Granátové jablko jde snadno vyloupat. Stačí vám k tomu jen vařečka.
Bezé osladí dostatečně i smetanu.

Nabízím návod, jak rychle získat z granátového jablka chutná a šťavnatá semínka, aniž by vaše kuchyň vypadala jako po zásahu mafiánské jednotky.

Granátové jablko rozpulte a jeho polovinu zrníčky nasměrujte dolů k misce. Vezměte velkou dřevěnou vařečku a do granátového jablka prudce udeřte a opakujte tak dlouho, dokud všechna zrníčka nevypadnou. Zrníčka můžete lehce přidržovat rukou a také snadněji oddělíte případně odpadlou bílou dužinu.

Doporučuji vzít si zástěru, velký igelitový bryndák anebo aspoň tmavě červené tričko, tahle činnost určitě nepatří mezi nejčistší. Občas nějaké zrníčko odpadne tam, kam nemá, a šťáva teče někdy proudem. Avšak více se neobávejte, odměnou vám bude jedna z nejzdravějších lahůdek, nazývaná super potravinou, a za to to opravdu stojí.

Masakr ve sněhové bouři

Suroviny pro 6 osob

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 8 velkých bezé hnízd (k dostání u Marks and Spencer či v Tescu), možno použít sněhové bílkové cukroví (pusinky)
  • 3 granátová jablka, středně velká
  • mletá skořice
  • pruhy pomerančové kůry na ozdobu
Masakr ve sněhové bouři zažívá i autorka receptu.

Ve vychlazené kovové nebo skleněné míse ušlehejte smetanu, ale ne příliš do tuha, měla by mít lehkou konzistenci. Smetanu neslaďte, proklatě sladké bezé to udělá za vás.

Nadrolte na menší kousky sněhové cukroví a ponechte si asi 1-2 kousky na ozdobu. Rozpulte granátová jablka a vařečkou a poklepáváním nechte vypadat semínka nejdříve do misky nebo hlubokého talíře. Odeberte pár semínek na ozdobu a zbylou většinu přidejte do šlehačky. Ze zbytku granátových jablek vymačkejte trochu šťávy, ale jen tolik, aby tekutina nerozředila ušlehanou smetanu.

Směs lehce zamíchejte velkou lžící a přendejte do servírovací mísy nebo rozdělte do menších misek. Ozdobte odebranými granátovými semínky a na větší kusy rozlámaným sněhovým bezé.

Nakonec přidejte podle chuti trochu mleté skořice a dlouhé proužky pomerančové kůry.

Výborný recept pro sváteční vánoční nebo silvestrovský stůl. A držte palce Nigelle!

Dagmar Heřtová, autorka je spolupracovnicí redakce
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz