Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Labužníci v zahradách Hradu ochutnali ústřice, křepelku i vyzrálé hovězí

Jídlo

  13:48
PRAHA - Prague food Festival nabídl o víkendu návštěvníkům jedinečný gurmánský zážitek. V zahradách Pražského hradu mohli ochutnávat delikatesy, které připravili kuchaři z více než třiceti prestižních restaurací.

Připrava tataráku - restaurace Ambiente. foto: Lidovky.cz

Účastníci festivalu si mohli nejen vychutnat lahodné pokrmy, ale také skvostnou architekturu Hradu. Z Jižních zahrad pak mohli obdivovat atraktivní výhled na panorama Prahy. Velkou výhodou bylo slunečné počasí, které letošní už čtvrtý ročník festivalu provázelo.

Návštěvníci ochutnávají delikatesy na Prague food festivalu.
Lidé ochutnávali speciality v příjemném prostředí zahrad Pražského hradu

Prague food Festival odstartoval už v pátek dopoledne a trval do nedělních devíti hodin večer. Během víkendu přišlo několik tisíc návštěvníků, pořadatelé museli dokonce vstup na hodinu uzavřít, aby se doplnily zásoby a předešlo se tlačenici.

"Velký zájem jsme očekávali. Jižní zahrady Pražského hradu totiž nikdy nebyl pronajatý v takovém rozsahu jako tentokrát. Lidé poznávají místo, které je většinou vyhrazeno turistům," řekl pořadatel festivalu Pavel Maurer. Už v pátek podle něj přišlo 5200 návštěvníků, v sobotu jich pak bylo 7300.

Příprava pokrmů - Zátiší catering
Usměvaví kuchaři ze Zátiší

Za vstup zaplatili návštěvníci 400 korun, v ceně ovšem měli 10 takzvaných grantů v hodnotě 250 korun, za něž si mohlil koupit jídlo i pití. U vstupu dostal také každý host "postříbřený" plastový příbor.

Zájemci neváhali stát na některé speciality ve frontách a mnozí z nich dokupovali festivalová platidla. Základní nabídka deseti "grandů" totiž málokomu stačila.

Zájem byl o ochutnávání exotických pokrmů, ale také netradičně upravených specialit české kuchyně. Restaurační síť Ambiente například nabízela speciální padesát dní vyzrálé české hovězí. Ve Vikárce mohli labužníci ochutnat například křepelčí prsíčka na špízu s houbami či zelený chřest v horkém másle se strouhankou. Zájem byl také o suši, andaluské speciality nebo nabídku pivních barů.

Tygří krevety s kuskusem - Rybí trh.
Tygří krevety s kuskusem z Rybího trhu

"Lidé chodí na festivaly, aby zažili to, co na ulici běžně nepotkají. Chtějí něco, co normálně nezkusí, nebo by se neodvážili zkusit. Za festivalové ceny si to mohou dovolit," vysvětlil Maurer.

Na festivalu podle něj padl zřejmě i rekord v pojídání ústřic za jeden den. Lidé v sobotu ochutnali 1700 ústřic, které byly dovezeny z Bretaně.

Prague food festival
Gurmáni neváhali stát na delikatesy fronty

Mimo ochutnávek pokrmů a nápojů si zájemci mohli dopřát degustace olivových olejů nebo marmelád. Děti mohly zdarma degustovat stoprocentní ovocné a zeleninové džusy a soutěžit v poznávání chutí. Také vstup pro děti do šesti let pořadatelé nabídli zdarma.

Lidé, kteří s pochopením čekali na výdej jídla ve frontě, sledovali práci kuchařů, kteří pokrmy upravovali mnohdy přímo na místě. "Není to žádná polní kuchyně. Zážitek je i samotné servírování," přiznal jeden z návštěvníků. Jídlo se servírovalo na porcelánu, také nápoje se podávaly ve skle.

Zelený chřest v horkém másle se strouhankou - restaurace Vikárka
Zelený chřest v horkém másle se strouhankou z restaurace Vikárka mohli návštěvníci ochutnat za tři festivalové granty

"Zásadně servírujeme na porcelánu, aby lidé měli pocit výjimečnosti. Chceme, aby to odpovídalo kultuře prostředí, kde se nacházíme," řekl Maurer. Součástí akce byly oblíbené kuchařské show známých šéfkuchařů, mezi nimi například Zdeňka Pohlreicha, Jiřího Štifta či Romana Pauluse.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!