Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nebesky jahodové mámení. Jak na mascarpone, poradí Roman Paulus

Jídlo

  6:45
Jahody se dobře doplňují třeba se šlehačkou, tvarohem či čokoládou, osvěžující kontrapunkt zase zařídí trocha nakyslé rebarbory, chřestu či hustého balsamika. „Na zdobení se skvěle hodí máta nebo meduňka,“ radí Roman Paulus.

Může existovat něco lepšího než jahody se šlehačkou? Ano - jahody s čokoládou! Přidejte trochu lehkého krémuz mascarpone, lístek máty na ozdobu a dokonalý letní dezert je na světě. foto: Shutterstock

Ve dnech kdy pomalu končí sezona chřestu, ta jahodová teprve začíná. Přesto mají tyto dvě suroviny mnohé společné: například jim to báječně ladí v chřestovojahodovém štrúdlu. Kromě toho ale pro ty dva snad ještě víc než pro jakýkoli jiný druh ovoce či zeleniny platí, že i když jsou často k mání celoročně, jen v sezoně chutnají tak, jak mají. Nebesky dobře.

Knedlíky bez práce

„Nejlepší jsou jahody jen tak samotné, maximálně s trochou cukru a smetany,“ říká Roman Paulus. I ta největší dobrota se ale časem přejí a pak přijdou na řadu i oblíbené koláče, džemy - a knedlíky. Na ty se asi většina z nás těší vůbec nejvíc. Oproti meruňkám, borůvkám či karlátkům totiž mají jahody jednu velkou výhodu: dozrávají dřív.
Roman Paulus těsto na ovocné knedlíky připravuje klasicky, z mouky a tvarohu.

Mistr kuchař

Michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

O poznání míň tradiční je ovšem forma, v jaké je podává: z těsta válí drobné kuličky a ty pak - jakmile se uvaří - sype nebo obaluje strouhankou, kterou si chvíli předtím nasucho opražil v pánvi a dochutil skořicí. Teprve pak přicházejí na řadu jahody, přesněji sladký jahodový rozvar, kterým šéfkuchař drobné knedlíčky polévá (s postupující sezonou lze jahody průběžně měnit - za meruňky, borůvky a podobně). Neplněná varianta knedlíků přitom chutná stejně skvěle jako klasika s ovocem uprostřed, a navíc je o poznání méně pracná.

Jahody s octem

Kromě tvarohu a cukru se jahody dobře doplňují třeba se smetanou (i zakysanou), vanilkou či čokoládou; recept Romana Pauluse na jahodovočokoládový dezert ostatně najdete i v boxu. Sladké plody kromě toho perfektně doplní také nakyslá rebarbora či pár kapek citronu. A taky balsamico:

„Dnes už kombinace jahod a balsamika málokoho překvapí, když jsem ale s vařením začínal, bylo to pro mě něco úplně nového - pokud už někdo balsamico znal, rozhodně jím nepoléval jahody,“ popisuje se smíchem šéfkuchař. Ocet původem z italské Modeny, kterým můžete sladkou chuť jahod příjemně ozvláštnit, by samozřejmě neměl být z kategorie „hodně octa za málo peněz“. Balsamico by v tomto případě mělo být tzv. letité, tím pádem i patřičně husté a nasládlé. „Každý, kdo kdy nějaké dobré balsamico ochutnal, si dokáže představit, že k dezertu, jahodovému obzvlášť, bude skvěle pasovat,“ vysvětluje šéfkuchař. Další chuťový kontrapunkt pak jahodám dodá trocha mletého pepře, nejlépe zeleného.

Jahody - ilustrační foto

Ve své restauraci Roman Paulus jahody kombinuje i s kachním foie gras (ztučnělá játra), jinak ale kombinacím jahod a masa příliš nefandí. „K tomu se mnohem víc hodí švestky,“ dodává. Pokud byste přesto byli v pokušení zapojit jahody i ve slané kuchyni, vyzkoušejte třeba salát z mladých špenátových listů nebo okurek.

Zavařit, zamrazit

Jahody bychom nejspíš milovali, i kdyby vynikaly jen svou skvělou chutí. Sladké rudé plody jsou ale dokonalé po všech stránkách: obsahem vitaminu C se třeba řadí k nejbohatším druhům ovoce - kam se na ně hrabou citrusy. Kromě toho obsahují vitaminy A, B a E či kyselinu ellagovou, která pomáhá předcházet nádorovým chorobám. Taky posilují imunitní systém, snižují krevní tlak a působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.

Čokoláda

Až vyzkoušíte všechny své i naše jahodové recepty, možná zatoužíte po tom, trochu té krásy si uchovat. První osvědčená cesta vede přes hromady cukru a zavařovací sklenice -díky vysokému podílu lehce stravitelné vlákniny jsou jahody nejen zdraví prospěšné, ale také extrémně vhodné k výrobě džemů a marmelád. Druhou možností je mrazení. Roman Paulus radí nechat je nejprve zamrazit rozložené v tenké vrstvě třeba na tácku a teprve potom, ztuhlé, sypat do sáčků. Jen tak zůstanou plody sypké a po rozmrazení jakžtakž kompaktní. Podobně ostatně postupujte i v případě, že chcete jahody uchovat čerstvé v lednici: namačkané v míse vydrží mnohem kratší dobu, než když je v tenké vrstvě vyskládáte na tác.

PYRAMIDA S MASCARPONE

Ingredience: 4 žloutky * 120 g cukru * 360 g mascarpone * 400 g čerstvých jahod * tenké plátky hořké čokolády * lístky máty na ozdobu * mandle na ozdobu

Postup: Mascarpone, žloutky a cukr (můžeme přidat i trochu pravé vanilky) smícháme dohromady a ušleháme dotuha. Použijeme ruční metličku, krém vymícháváme velmi zlehka. Elektrický šlehač se na mascarpone nehodí, protože by se krém mohl srazit. Čerstvé jahody - ideální jsou z venkovní sklizně od místních dodavatelů - očistíme, zbavíme stopek, nakrájíme na plátky. Připraveným krémem střídavě plníme plátky čokolády a prokládáme je pokrájenými čerstvými jahodami. Vše skládáme do výšky, do tvaru pyramidy. Plátky čokolády se dají koupit hotové, případně si je můžeme doma vyrobit sami. V kastrůlku ve vodní lázni rozpustíme kvalitní hořkou čokoládu. Pak ji v tenké vrstvě roztáhneme na pevnou podložku a necháme zatuhnout. Hotový dezert ozdobíme čerstvou mátou či plátky mandlí, můžeme jej doplnit i jahodovou omáčkou. Osvěžující jahodové pyramidy nakonec necháme chvíli zchladit v lednici.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!