Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší školní oběd: hráškový krém a losos s kaší

Jídlo

  16:30
Ve finále soutěže školních jídelen triumfovali kuchaři a kuchařky z Moravy. Absolutní vítězství si připsala brněnská školní jídelna na náměstí Svornosti, jejíž menu tvořil hráškový krém, losos s bramborovou kaší a jako dezert tvarohový krém.

Kuchařský tým z gymnázia ze Zlína s jejich soutěžním obědem. foto: ČTK

Druhé místo získala Základní škola Mánesova z Otrokovic, třetí byla školní jídelna v Nádvorní ulici v Brně. V laickém hlasování uspělo Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť. Cena jedné porce nesměla překročit normou daný limit 34 korun.

Do soutěže se přihlásilo 78 jídelen z celého Česka, z nichž vzešlo deset finalistů. Ve finálové porotě zasedli například středoškolští studenti, zástupci ministerstev školství a zdravotnictví a odborníci na výživu a školní stravování. Role čestné porotkyně se zhostila herečka Markéta Hrubešová. "Kdyby takto vařili ve všech restauracích v Česku, byla bych spokojená. Bohužel tomu tak není," řekla Hrubešová.

Středoškolskému studentovi Davidu Krejčímu soutěžní pokrmy chutnaly. Poctivě nejen ochutnal, ale také snědl všech finálových 30 chodů.

Porotce Zdeněk Hladík ochutnává obědy.

Žádné jídlo neskončilo "průšvihem" ani podle předsedy Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce, jenž ocenil zájem jídelen o nové trendy v gastronomii. Běžná každodenní produkce ve školní jídelně však podle studentského porotce soutěžních parametrů nedosahuje. "U nás všechno strašně málo dochucují, málo solí," řekl Krejčí.

Všichni finalisté připravili kompletní tříchodová menu z jídel, která běžně zařazují na jídelní lístek. Porota vyžadovala zdravé, pestré, chutné a lehké pokrmy, které motivují ke zdravému stravování, ale zároveň jsou chutné a mezi dětmi patří k oblíbeným.

Na stole porotců se jako hlavní chod hned několikrát objevily ryby, například tilapie, losos a pangasius. Polévky kuchaři připravili například z hlívy ústřičné nebo fazolových lusků. Zajímavostí byla dýňová polévka s popcornem. Tradiční i novátorské recepty jednotlivých školních jídelen hodnotila porota podle vhodnosti použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti, chuti, barvy a z nutričního hlediska.

Soutěž vyhlásila Všeobecná zdravotní pojišťovna s brněnským magistrátem a Společností pro výživu. Cílem je upozornit na stále častější nadváhu a obezitu dětí i dospělých. Školní jídelny jsou spolu s domácím prostředím jedním z klíčových míst, kde se děti učí základům zdravého stravování a životního stylu. Ty je ovlivní na celý život a mají zásadní vliv nejen na jejich současnou kondici, ale i na rozvoj obezity nebo nadváhy v dospělosti.

Autoři: ,