29. srpna 2012 16:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Nejlepší školní oběd:
hráškový krém a losos s kaší

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Kuchařský tým z gymnázia ze Zlína s jejich soutěžním obědem.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kuchařský tým z gymnázia ze Zlína s jejich soutěžním obědem. | foto: ČTK
Ve finále soutěže školních jídelen triumfovali kuchaři a kuchařky z Moravy. Absolutní vítězství si připsala brněnská školní jídelna na náměstí Svornosti, jejíž menu tvořil hráškový krém, losos s bramborovou kaší a jako dezert tvarohový krém.

Druhé místo získala Základní škola Mánesova z Otrokovic, třetí byla školní jídelna v Nádvorní ulici v Brně. V laickém hlasování uspělo Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť. Cena jedné porce nesměla překročit normou daný limit 34 korun.

Do soutěže se přihlásilo 78 jídelen z celého Česka, z nichž vzešlo deset finalistů. Ve finálové porotě zasedli například středoškolští studenti, zástupci ministerstev školství a zdravotnictví a odborníci na výživu a školní stravování. Role čestné porotkyně se zhostila herečka Markéta Hrubešová. "Kdyby takto vařili ve všech restauracích v Česku, byla bych spokojená. Bohužel tomu tak není," řekla Hrubešová.

Středoškolskému studentovi Davidu Krejčímu soutěžní pokrmy chutnaly. Poctivě nejen ochutnal, ale také snědl všech finálových 30 chodů.

Porotce Zdeněk Hladík ochutnává obědy.

Žádné jídlo neskončilo "průšvihem" ani podle předsedy Asociace kuchařů a cukrářů Miroslava Kubce, jenž ocenil zájem jídelen o nové trendy v gastronomii. Běžná každodenní produkce ve školní jídelně však podle studentského porotce soutěžních parametrů nedosahuje. "U nás všechno strašně málo dochucují, málo solí," řekl Krejčí.

Všichni finalisté připravili kompletní tříchodová menu z jídel, která běžně zařazují na jídelní lístek. Porota vyžadovala zdravé, pestré, chutné a lehké pokrmy, které motivují ke zdravému stravování, ale zároveň jsou chutné a mezi dětmi patří k oblíbeným.

Na stole porotců se jako hlavní chod hned několikrát objevily ryby, například tilapie, losos a pangasius. Polévky kuchaři připravili například z hlívy ústřičné nebo fazolových lusků. Zajímavostí byla dýňová polévka s popcornem. Tradiční i novátorské recepty jednotlivých školních jídelen hodnotila porota podle vhodnosti použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti, chuti, barvy a z nutričního hlediska.

Soutěž vyhlásila Všeobecná zdravotní pojišťovna s brněnským magistrátem a Společností pro výživu. Cílem je upozornit na stále častější nadváhu a obezitu dětí i dospělých. Školní jídelny jsou spolu s domácím prostředím jedním z klíčových míst, kde se děti učí základům zdravého stravování a životního stylu. Ty je ovlivní na celý život a mají zásadní vliv nejen na jejich současnou kondici, ale i na rozvoj obezity nebo nadváhy v dospělosti.

Lidovky.cz, ČTK
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.