30. května 2013 20:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Oblíbené festivalové delikatesy?
Sýrová zmrzlina a steak z tuňáka

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou |
Nejlepší a nejzajímavější české restaurace, vyhlášení sommeliéři, barmani i hmyzí menu. Prague Food Festival letos navštívilo přes 18 tisíc hostů. A které restaurace u nich zabodovaly nejvíce?

Nejúspěšnější restaurací se stejně jako v loňském roce stala restaurace U Emy Destinnové, kde hosté mohli ochutnat od amerického šéfkuchaře Stevena Trumpfhellera například jelení carpaccio s liškami či grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem. Druhým nejúspěšnějším podnikem na PFF se stal Le Grill & Garden @ Kempinski pod vedením šéfkuchaře Marka Fichtnera a třetí místo získal Ondřej Slanina z podniku Chateau St. Havel.

Krevetové kari připravil tým kuchařů z hotelu Mandarin Oriental pod vedením šéfkuchaře Jiřího Štifta.

„Za sedm festivalů podruhé pršelo. Nicméně lidé přišli, což nás nesmírně těší a vidím to jako důkaz toho, že kvalitní gastronomie přitahuje, že se návštěvníci chtějí něco nového dozvědět a hlavně nechtějí jíst blbě," řekl zakladatel festivalu Pavel Maurer. Vlivem deštivého počasí se letos osvědčila novinka - degustační stany u každé restaurace, ve kterých se hosté mohli schovat a v klidu si vychutnat pokrmy.

A jak dopadlo hmyzí menu?

Na stánku Yasmin, Noodles lidé ochutnali hmyzí menu, zkonzumovali přes tisíc sarančat, šest set švábů a 350 Veleštírů císařských. „Štírů byl nedostatek, museli jsme je posbírat z celé Evropy,“ vysvětlil šéfkuchař Tomáš Kalina.

PSALI JSME:

Festivalovým hitem se stala sýrová zmrzlina z Modřenínu, přestože počasí zmrzlinám zrovna nepřálo. „Díky spolupráci sedlčanských sýrařů a sládků Pivovarů Lobkowicz mohli hosté degustovat doporučené kombinace jednotlivých sýrů a piv. Na stánku Sedlčanský pak odevzdávali své vlastní tipy na párování sýrů a piv. Nejoblíbenější kombinací návštěvníků PFF se stal Sedlčanský Modřenín s Merlinem černým, na druhém místě se pak umístil Sedlčanský Modřenín s Jihlavským Grandem. Tento výběr potvrzuje, že
lidé hledají na festivalu především chuťově výraznější a zajímavější jídla i nápoje,“ sdělil Kamil Arnošt z Povltavských mlékáren.

Šéfkuchaři Roman Paulus a Ondřej Slanina na zahájení.

Nejvíc živo bylo ve stanu společnosti Kenwood, která přivezla na festival čtyři temperamentní italské šéfkuchaře oceněné michelinskými hvězdami - Moreno Cedroni, Stefano Ciotti, Alberto Faccani a Federico Delmonte, kteří si připravili speciálně pro Kenwood výjimečné recepty. Této hvězdné show se účastnil také známý šéfkuchař Riccardo Lucque. Denně v průměru 8 krát zopakovali cooking show.

Grilovaný steak z Ahi tuňáka s avokádovým krémem a mrkvovo zázvorovým dresinkem/zálivkou

Ugrilujeme steaky. Mezitím si připravíme zálivku na salát a avokádový krém. 

Mrkvovo zázvorový dresink/zálivka

6 polévkových lžic vody, 60 ml oleje canola, 3 polévkové lžíce rýžového octa, 2 čajové lžíce sojové omáčky, 1 1/2 čajové lžičky sezamového oleje, 1 malá mrkev, očištěná a nastrouhaná, 2 čajové lžičky na jemno nakrájené šalotky nebo červené cibule
1 malý stroužek česneku, 1 1/2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru, 1 čajová lžička hnědého cukru, 1/2 čajové lžičky soli a špetka pepře
 
Všechny ingredience dejte do mísy a rozmixujte ručním mixérem. Smíchejte se směsí salátů a rozlože na talíř. Na to polože steak z tuňáka a na závěr přidejte avokádový krém.

Avokádový krém
2 velká měkká avokáda, rozpůlená, vypeckovaná, 125g zakysané smetany, 125g šlehačky, 1 čajová lžička čerstvé šťávy z limetky, 1 stroužek česneku, rozmačkaný, sůl a pepř dle chuti

Vydlabané avokádo dejte do mísy a rozmačkejte ho vidličkou do jemna. Přidejte všechny ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Avokádový krém je dobré si připravit jako první a na chvíli ho nechat v lednici. Můžete přidat krevety na ozdobu.

apeAlena Pecháčková
  • 1Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz