26. září 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pikantní pinďa, Splašené kůzle. Co
také najdete na jídelním lístku?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Když mají v kuchyni hlavu plnou nápadů, nemusí to vždy skončit dobře. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Když mají v kuchyni hlavu plnou nápadů, nemusí to vždy skončit dobře. | foto: Michaela Černá, Lidovky.cz
Kost z pirátovy nohy, Krvavá pomsta či Double sejro. Jistě, neotřelost a nápaditost kuchaře jsou sympatické vlastnosti, ale při pohledu do jídelního lístku si občas přejete, aby se jejich snaha o originalitu koncentrovala pouze na kombinaci ingrediencí.

Jde o typický nešvar českých jídelních lístků: místo aby restaurace jednoduše pojmenovaly svoji nabídku, snaží se hosty pobavit a vymýšlejí názvy, které občas zákazníkům vhání červeň do tváří.

Ne vždy jde ale o nezadržitelný smysl pro humor pana provozního. Často tím jen podnik maskuje špatnou nabídku. "Je to typická snaha českých restaurací, jak zakrýt amatérismus v kuchyni," říká Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. Jídelní lístky, mezi nimi i ty bizarní, sbírá.

Dáte si Sperma von Wasserman?

A hned cituje "skvosty" ze svého archivu: Sperma von Wasserman (hrachová polévka) či Hraběnčiny měsíčky (horké maliny se šlehačkou).

Anketa

Co si myslíte o vtipných názvech jídel na jídelním lístku?

Některé mě pobaví a nevadí mi. 69
Je to nevkusné a vadí mi, když si mám taková jídla objednat. 559

Vaněk je přesvědčený, že hospody si "vtipnými" jídelními lístky spíš škodí. "Při sestavování si myslí, že takovými názvy navodí přátelskou a vtipnou atmosféru, ale některé hosty to může i urazit," míní Vaněk.

Chtějí nalákat, spíše odradí

Do jeho sbírky by se mohla směle zařadit měřínská pizzerie Caribic, která nabízí třeba Kus pirátovy dcery na grilu. Jídlo, jehož název roztáčí v zákazníkově mysli víry fantazie. Na talíři nakonec ale najde jen grilovanou vepřovou panenku.

V podniku Caribic můžete zvolit i něco ostřejšího. Co třeba Guvernérovu krvavou pomstu, tedy hovězí steak s fazolemi, či Kost z pirátovy nohy? Pro odvážnější je v nabídce i Královnino prso (tedy obligátní kuře s broskví a sýrem) nebo tatarský biftek, tady ale přejmenovaný na Zbytky pro krvavé pomstě.

Beef broth with pussy. Stane se,

Hospůdka u parku v Karviné zase nabízí Šakalí dech. Název, který vás od oběda spíše odradí, označuje vepřovou kýtu se šunkou, žampiony a nivou.

Nutno dodat, že některé restaurace přece jen pobaví, ale naprosto nezáměrně. Roman Vaněk nabízí příklad restaurace, která na denním menu nabízela hovězí vývar s mušličkami. Anglický překlad zněl "Beef broth with pussy". Výraz pussy se přitom v angličtině používá jako označení pro ženské pohlavní orgány.

Šílenosti na jídelním lístku

Co servíruje restaurace ve vašem městě? Špíz lovců mamutů či Císařovu pokladnici? Posílejte nám fotky či odkazy na jídelní lístky na e-mail: internet@lidovky.cz. Do předmětu napište heslo "Šílenosti na jídelním lístku". Diskutujte také na sociálních sítích. Na Twitteru můžete psát s hashtagem #jidelnilistek.

Lidovky.cz
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz