Mezi nejznámější druhy sushi patří Maki, California roll, Nigiri, Temaki, Sashimi a Gunkan. "Nejzákladnějším druhem sushi je Maki. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. Dále máme maki roll, u té je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka," říká Štěpán Návrat, majitel pražského podniku Café Buddha Balbínova, který vede pravidelné sushi kurzy.
A jak připravit sushi rýži? |
A jak připravit Maki sushi? Budete potřebovat rýži na sushi, řasu nori a suroviny pro nejrůznější náplně - tuňák, losos, krevety, zeleninu a třeba avokádo. "Prvním předpokladem pro dobrou rolku je nákup kvalitní suroviny, nejlépe japonské rýže s kulatým zrnem," vysvětluje Návrat.
"Rýži balíme do řasy nori pomocí bambusové rohožky makisu. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. Do maki rolky používáme hlavně ryby, ale i zeleninu," doplňuje kuchař.
Dalším druhem, který si doma můžete připravit je California maki roll, rozdíl je především v balení rolky. U California roll je rýže na povrchu, liší se tedy v rolování. K její přípravě budete potřebovat rýži na sushi, řasy nori, okurku, avokádo, krabí tyčinky, opražený sezam a japonskou majonézu (lze použít i obyčejná majonéza bez příchuti).
Jak připravit California maki roll?
|
"Nigiri jsou rýžové bochánky ve tvaru hranolu z rýže, který je modelován tak, aby bylo uprostřed duté místečko. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Je to umění, v němž se dokonce pořádají soutěže, takže se pro začátek spokojte s tvarem válečku," vypráví Návrat o dalším druhu sushi.
Na jeho přípravu budete potřebovat rýži na sushi, plátky syrových ryb, plody moře, jikry, avokádo, papriku, takuan (nakládaná ředkev) a chřest. "Pokrm zdobíme buď plátkem ryb, krevetou, avokádem, oblíbená je i vaječná omeleta tamagoyaki, pro niž je typické, že se připravuje na hranaté pánvi, chutnat ale bude i z té klasické," vysvětluje sushi lektor.
U Temaki se řasa nori neroluje, ale vytvoří se z ní kornout, který se vyplní rýží, masem či kaviárem. Sashimi připravíme tak, že syrovou rybu, kterou nakrájíme na tenké plátky, namáčíme do sojové omáčky a wasabi. A poslední ze základních druhů sushi? Gunkan je nejmenším druhem sushi, zato má velice výraznou chuť, kterou zajišťuje především kaviár.
Pro a proti rýžovaru. Vyplatí se nákup? |