130 let
Hotel Theresa ve vesničce Zell im Zillertal.

Hotel Theresa ve vesničce Zell im Zillertal.

Půl století staré bio z hor. Navštivte hotel, kde se zdravě jí a žije

Jídlo
  •   10:04
Příznivci poctivých potravin z přírody u nás slaví první úspěchy, v rakouském hotelu Theresa tak ale vaří již 45 let.

Zatímco v Rakousku jsou zemědělci nedílnou součástí krajiny a požívají jistý respekt, v Česku se na ně díváme tak trochu skrz prsty. Komunistická minulost v zrůdné podobě družstevní a především chemickopotravinářské výroby způsobila mimo jiné i to, že ve jménu rychlé přípravy jídla, dlouhé trvanlivosti a nízké ceny celé dvě generace zapomněly, jak která potravina vlastně chutná.

Bio znamená nejen zdravě, ale taky pomalu
Naštěstí přibývá farmářů, kteří začali pěstovat plodiny podle přírodních zákonů a nabízet je pod značkou bio. České potraviny z blízkého okolí se však k lidem dostaly až na farmářských trzích. První zorganizovala Hanka Michopulu v Klánovicích u Prahy, poté se rozšířily po celé republice. Naposledy se otvíraly na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo v Galerii Fénix ve Vysočanech, kde lze nakupovat čerstvé produkty pod střechou až do Vánoc.

Plnohodnotné potraviny si ale žádají i náležitý styl konzumace. Od roku 2000 se tak i u nás rozmáhá hnutí Slow Food. Založil je v roce 1986 novinář, enolog a gastronom Carlo Petrini v reakci na otevření nové pobočky McDonald's na historickém náměstí Pizza di Spagna v Římě. Členové Slow Food ctí kulturu stolování, prosazují místní produkty, domácí odrůdy plodin, tradiční výrobní metody a staré recepty.

Hotel, kde se dobře jí a zdravě žije
Všechny tyto zásady ve své kuchyni spojuje Stefan Egger, dietolog a šéfkuchař rodinného wellness hotelu Theresa ve vesničce Zell im Zillertal. Po šestihodinové cestě z Prahy vás osvěží sklenka sektu a pak už si jen užíváte různých druhů saun a bazénů, cvičení ve fitness centru nebo jen tak lenošíte na terase či v zahradě s knihou. Hory jsou kolem vás, a tak můžete vyrazit na výlet, při kterém vám může asistovat horský vůdce Stefan.

Ten tu zároveň zastává post šéfkuchaře a čtyřikrát denně připravuje hostinu ze sezonních lokálních biopotravin a staré recepty upravuje podle současných stravovacích požadavků. Ochutnáte tak ovesnou kaši se sušeným ovocem a ořechy, pečeni a slaninu z bioprasátka, čerstvě nachytané pstruhy nebo domácí marmeládu. Stefan tu také pro hosty pořádá kurzy vaření.

Všude stojí mísy s domácími jablky a voda z horských úbočí je dobrá a zdravá. Již 45 let pečuje rodina Eggerových o blaho svých hostů a myslí opravdu na vše. V základní výbavě jsou péřové peřiny, zdarma vám tu půjčí horskou obuv nebo Harley Davidson, zato internet je draze zpoplatněn. Více informací a recepty najdete na www.theresa.at.

Autor: Kristina Šemberová