4. března 2016 6:33 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Quinoa je plná vlákniny a bílkovin.
Zkuste ji v kokosové polévce

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Quinoa je k sehnání ve třech variantách: bílá, černá a tříbarevná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Quinoa je k sehnání ve třech variantách: bílá, černá a tříbarevná | foto: Shutterstock
Bílá, černá nebo tříbarevná. Quinoa je bezlepkové zrno, které patří mezi potraviny nejbohatší na bílkoviny. Obsahuje ale také železo, mangan či riboflavin, který mimo jiné pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi. I proto se řadí mezi takzvané superpotraviny.

Quinoa obsahuje rovněž vysoké množství lysinu, vitaminu E, který působí jako antioxidant, hořčíku a vápníku. Vláknina obsažená v quinoe je nerozpustná, takže konzumací můžete předejít i vzniku žlučových kamenů. Zároveň vláknina pomáhá z těla vylučovat toxiny.

„Quinoa je bohatá na fytonutrienty jako jsou antioxidatny (kyselina ferulová, kumarová, vanilová) Také obsahuje antioxidanty jako quercetin a kamferolem – množství v quiona je podobné jako v brusinkách. Má skvělé protizánětlivé účinky. Ostatní zrna spíše zánět podporují,“ říká výživový poradce Martin Škába.

Inkové prý quinou uctívali jako „matku zrn“, která dávala mužům sílu. Dnes se jedná o výbornou alternativu k rýži či kus kusu, kterou seženete ve třech barevných variacích. Nejběžnější bílá má jemnou máslovou chuť a podobá se bílé rýží. Červená quinoa je křupavější a má oříškovou příchuť. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Bílá quinoa

Výborně se dá použít všude tam, kde má mít pokrm zrnitou konzistenci. Oceníte ji jako ideální přílohu k dušeným pokrmům nebo jako součást nejrůznějších salátů. Klidně vám nahradí i rýži v mletém mase, zapékaných rajčatech a paprikách nebo různých vegetariánských placičkách. Nejlépe chutná v kombinaci s lososem, cizrnou, tuňákem, okurkami a již zmiňovanými rajčaty a paprikami.

Před vařením propláchněte

Quinou je před vařením důležité pořádně propláchnout. Každé semínko totiž pokrývá hořká vrstva saponinu, která ho chrání před hmyzem a ptáky. Pokud byste tuto vrstvu před vařením neodstranili opláchnutím, nejen že quinea bude chutnat nahořkle, ale může způsobit i alergickou reakci či bolení břicha. U některých značek quinoi je na obalu uvedeno jestli je již propláchnutá či nikoli.

Quinoa v kuchyni

Kokosová polévka s kari pastou

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 3/4 hrnku mrkve nakrájené na tenká kolečka
  • 1 čajová lžička lisovaného česneku
  • 4 hrnky kuřecího vývaru
  • 1 konzerva kokosového mléka
  • 2 konzervy cizrny (propláchnuté a scezené)
  • 1 lžíce práškového žlutého kari
  • 1/4 čajové lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/2 hrnku bílého řeckého jogurtu
  • 1 hrnek vařené quinoi

V hrnci rozehřejte na středním plameni kokosový olej. Přidejte mrkev a česnek a restujte asi pět minut, až zezlátnou.

Přidejte vývar, kokosové mléko, cizrnu, kari, kurkumu, zázvor, pepř , jogurt a quinou. Všechno smíchejte. Přiveďte k varu a potom na mírném plameni zvolna vařte 30 minut, nebo dokud cizrna nezměkne. Polévku podávejte horkou.

Recept pochází z kuchařky Superpotraviny do všech jídel (Kelly Pfeifferová)

Kokosová polévka s kari a quinou
Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou

Quinoa s fazolemi Černé oko a kešu omáčkou

  • 1 šálek quinoi
  • 2 1/4 šálku (780ml) zeleninového vývaru
  • 1 šálek fazolí Černé oko, namočených 8h
  • 3 jarní cibulky
  • 3 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce čerstvého koriandru

Omáčka

  • 2/3 šálku kešu másla
  • 3/4 šálku (220ml) horké zeleninového vývaru
  • sůl
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1/2 lžičky česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky žluté hořčice
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

Uvařte si zeleninový vývar a fazole. Propláchněte quionu a přidejte do vývaru a vařte do měkka cca 30 minut. Jarní cibulky nakrájejte na kolečka i s částí zelené natě a na pánvi osmahněte lehce do zlatova. Spolu s fazolemi, nadrobno nasekaným koriandrem a rajčaty nakrájenými na kostičky ji přidejte k uvařené quinoi a promíchejte.

Omáčka

Dejte do mísy kešu máslo a horký vývar a rozmixujte do hladka. Přidejte zbývající přísady a opět rozmixujte. Hotovou omáčkou poté polijte směs fazolí a quinoi.

Recept je z kuchařky společnosti Meridian

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz