Řepa, kurkuma, cibule. Běžné suroviny vám zajistí jemné a přírodní barvy, navíc jsou levnou a ekologickou alternativou syntetických barev z obchodů. K odvarům z koření nezapomeňte přidat jednu až dvě lžíce octa. Barvy budou intenzivnější a lépe se do skořápky vsáknou.
Roman Paulus radí, jak poznat čerstvá vejce: |
Důležité je také vajíčka dobře odmastit, jinak se dobře neobarví. Postačí vám hadřík namočený v octu, kterým vajíčka otřete. Můžete zkusit i pokročilejší techniky barvení, kdy na vajíčko přitisknete členité lístky (třeba jetel) a vajíčko pevně ovážete gázou. Po uvaření v přírodním odvaru a sundání gázy vám na vajíčku zůstane světlá stopa ve tvaru lístku.
Velikonoce na serveru Lidovky.cz
Jaké články pro vás připravujeme?
|
Do gázy můžete s vejcem zavázat i kousky cibulových slupek, po uvaření na skořápce zůstane barevná mozaika v odstínech od světle žluté po tmavě oranžovou. Aby přírodní barviva obarvila vajíčko stejně jako ta syntetická, nechte vejce v odvaru delší dobu.
Vařit by se měla asi deset minut. Ne déle, jinak se žloutek vajíčka zabarví dozelena a je těžce stravitelný. Po uvaření vajíčka v hrnci s nálevem posuňte z plotny a nechte je v odvaru ještě další hodinu máčet. Pak už je stačí je usušit a přetřít ubrouskem s trochou másla, aby se leskla.
Jak na přírodní barvy?
|