Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tři způsoby, jak připravit ryby...zkuste třeba kapří hranolky

Jídlo

  13:30
Minule jsme vám nabídli tři recepty, jak připravit králíka. Tentokrát se podíváme na ryby. Ty můžeme připravovat různými způsoby. Lepší chuť maso získá, když ho přes noc naložíte do marinády. Zkuste třeba hit farmářských trhů - rybí hranolky.
Kapr s bylinkami - ilustrační foto.

Kapr s bylinkami - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Rybí hranolky

Rybí maso (bez kostí, kapr, losos atd.) pokrájíme na hranolky silné 1,5 - 2 cm, osolíme, potřeme utřeným česnekem a naložíme přes noc do marinády: 1 lžíce koření Tandori Masala, 2 lžíce rostlinného oleje, 200ml suchého bílého vína. Druhý den maso na větší dávce oleje restujeme.

Zauzení kapra v pánvi wok.

Kapr pana Otce
Očištěného kapra nasekáme na podkovy a ty na půl, jako řízek. Porce pořádně osolíme a pořádně, opravdu pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Hustě posypeme kořením Tandori Masala a dáme přes noc do chladu. Druhý den opečeme na rožni (maso pokapeme rostlinným olejem), nebo na pánvi na sádle.

Stejně tak uděláme čerstvou tresku, ale na rostlinném oleji.

Losos s koňakovou omáčkou

4 porce: 800 - 1000 g filetu z lososa, 200g sýra Brie, 100 ml koňaku, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce tekutého medu, 100 ml olivového oleje, 5 žloutků, citronový pepř, mletý bílý pepř, sůl, 200 g másla,  4 snítky čerstvého kopru. 

Ke každé porci můžete jako přílohu připravit 2 slané palačinky plněné špenátem

Losos s koňakovou omáčkou

Filet z lososa nakrájíme na porce 200 - 250 g (pěkně široké, aby se nám do kapsy kterou nožem vytvoříme vešel silnější plátek sýra Brie). Porce osolíme, posypeme citrónovým pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a dáme do chladničky minimálně na hodinu. Filety pokapeme olivovým olejem a v grilu zapečeme.

Mezi tím si připravíme omáčku: žloutky vyšleháme s bílým vínem, koňakem a medem ve vodní lázni do husta, odstavíme a opatrně vmícháme rozpuštěné přepuštěné máslo, osolíme a opepříme bílým mletým pepřem. Tenké slané palačinky naplníme předem připraveným špenátem. Porci grilovaného lososa přelitého omáčkou a ozdobeného snítkou čerstvého kopru, spolu s plněnými palačinkami, podáváme na předehřátých talířích.

Autor:
Témata: hranolky, maso, Losos, Recepty

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...