16. března 2011 13:30 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Tři způsoby, jak připravit
ryby...zkuste třeba kapří hranolky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Kapr s bylinkami - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kapr s bylinkami - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Minule jsme vám nabídli tři recepty, jak připravit králíka. Tentokrát se podíváme na ryby. Ty můžeme připravovat různými způsoby. Lepší chuť maso získá, když ho přes noc naložíte do marinády. Zkuste třeba hit farmářských trhů - rybí hranolky.

Rybí hranolky

Rybí maso (bez kostí, kapr, losos atd.) pokrájíme na hranolky silné 1,5 - 2 cm, osolíme, potřeme utřeným česnekem a naložíme přes noc do marinády: 1 lžíce koření Tandori Masala, 2 lžíce rostlinného oleje, 200ml suchého bílého vína. Druhý den maso na větší dávce oleje restujeme.

Zauzení kapra v pánvi wok.

Kapr pana Otce
Očištěného kapra nasekáme na podkovy a ty na půl, jako řízek. Porce pořádně osolíme a pořádně, opravdu pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Hustě posypeme kořením Tandori Masala a dáme přes noc do chladu. Druhý den opečeme na rožni (maso pokapeme rostlinným olejem), nebo na pánvi na sádle.

Stejně tak uděláme čerstvou tresku, ale na rostlinném oleji.

Losos s koňakovou omáčkou

4 porce: 800 - 1000 g filetu z lososa, 200g sýra Brie, 100 ml koňaku, 100 ml suchého bílého vína, 2 lžíce tekutého medu, 100 ml olivového oleje, 5 žloutků, citronový pepř, mletý bílý pepř, sůl, 200 g másla,  4 snítky čerstvého kopru. 

Ke každé porci můžete jako přílohu připravit 2 slané palačinky plněné špenátem

Losos s koňakovou omáčkou

Filet z lososa nakrájíme na porce 200 - 250 g (pěkně široké, aby se nám do kapsy kterou nožem vytvoříme vešel silnější plátek sýra Brie). Porce osolíme, posypeme citrónovým pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a dáme do chladničky minimálně na hodinu. Filety pokapeme olivovým olejem a v grilu zapečeme.

Mezi tím si připravíme omáčku: žloutky vyšleháme s bílým vínem, koňakem a medem ve vodní lázni do husta, odstavíme a opatrně vmícháme rozpuštěné přepuštěné máslo, osolíme a opepříme bílým mletým pepřem. Tenké slané palačinky naplníme předem připraveným špenátem. Porci grilovaného lososa přelitého omáčkou a ozdobeného snítkou čerstvého kopru, spolu s plněnými palačinkami, podáváme na předehřátých talířích.

Jan Šenk, mlynář, milovník vaření a dobrého jídla
  • 2Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Baví vás vaření?
Baví vás vaření?

Inspirujte se recepty na eMimino.cz

Najdete na Lidovky.cz