Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vánoce v Africe. Jaká jídla si připravují na černém kontinentu?

Jídlo

  12:00
Na černém kontinentu žije skoro čtyři sta milionů křesťanů. Jejich vánoční jídla jsou u nás v podstatě neznámá, už proto, že afrických restaurací je v Čechách a na Moravě minimum.

Královské jídlo Luwombo (Uganda) foto: archiv

Ne každý si také může dovolit opulentní hodování, jaké je zvykem na Západě, ale rodiny na jižní polokouli – kde mají v prosinci teplo – pořádají alespoň pikniky a grilování na pláži. Na severu – třeba v Etiopii, kde hraje prim křesťanská koptská církev – pak slaví Vánoce tradiční rodinnou večeří.

Indžára (Etiopie)
Nejen vánočním jídlem je tu speciální nakyslá placka vyrobená z obiloviny zvané tef, které se také říká milička habešská. U nás je k sehnání v prodejnách se zdravou výživou, neobsahuje lepek, a je tak vhodná i pro celiaky. Indžára se podává k různým masitým i zeleninovým směsím.

Idžára (Etiopie)

- půl kila mouky tef
- tři hrnky vlažné vody
- čajová lžička sušeného droždí (jen pokud děláte indžáru poprvé, zkušení si nechají kousek těsta z minulého pečení v lednici a z něj pak zadělají na nové

Návod na přípravu:
Ve velké míse smíchejte rukama tef s vlažnou vodou a droždím. Promněte a nechte den odpočívat (přikryté utěrkou při pokojové teplotě, na povrchu by se měly tvořit bubliny). Předehřejte pánev a těsto osmažte na sucho z jedné strany na mírném ohni. Trvá to asi dvě minuty, na povrchu se objeví bublinky, placka by neměla zhnědnout. Těsto také můžete osolit.

Okrová polévka (Ghana)
Některé ingredience – hlavně koření – se u nás těžko shání, ale můžete je vynechat (jak je uvedeno v závorce).

- 1 kg hovězích oháněk (dá se použít hovězí či jehněčí maso, jen se asi o patnáct minut zkrátí doba přípravy)
-  půl kila okry (Okra je u nás známá jako ibišek jedlý. Jde o malé zelené tobolky, které připomínají lusky. Nejjednodušším způsobem, jak je sehnat, je si ibišek jednoduše vypěstovat. Semena se vysazují v únoru.)
- tři sta gramů malých až středně velkých krevet
- 375 ml palmového oleje, sůl

Kořeněná směs nokos:
- 1 velká cibule
- 1 velká červená chilli paprička (nebo lžička sušeného chilli)
- 1 lžička černého pepře
- 2 hovězí bujóny
- 1 kousek sušené ryby (lze nahradit sušenými krevetami z vietnamských obchodů)
- Do receptu patří ještě další sušené mořské plody, které ale u nás nejsou k sehnání, lze tak experimentovat s ingrediencemi, které jsou v dostání v obchodech s asijskou kuchyní. Do jídla se také přidává netetou prášek, který se vyrábí ze sušeného ovoce ze stromu nere. Objevuje se hlavně v západní Africe, ale není nutný.

Návod na přípravu: Maso vložte do hrnce, zalijte litrem vody a trochu osolte. Přiveďte k varu. Všechny ingredience na nokos vložte do mixéru a rozmixujte, směs přidejte k masu. Na větší kousky rozmixujte i okru, dejte ji stranou. Po půl hodině přidejte palmový olej, a pokud máte k dispozici, také prášek netetou. Po další půl hodině přidejte krevety a po patnácti minutách okru. Vařte ještě dvacet minut na mírném ohni. Podává se s rýží.

Marinovaná hovězí žebírka Nyama Choma (Keňa)
- kilo až kilo a půl hovězích žebírek (či jiného červeného masa vhodného ke grilování)
- 2 stroužky česneku
- 2 citrony trochu keňského kari (třeba značka Simba Mbili) nebo podobné kari s kurkumou a koriandrem
- sladká paprika, sůl, pepř

Marinovaná hovězí žebírka Nyama Choma (Keňa)

Návod na přípravu: Z citronové šťávy, rozmačkaného česneku a koření rozmixujte marinádu a nechte v ní maso aspoň hodinu uležet. Grilujte na grilovací pánvi nebo v létě na grilu.

Královské jídlo Luwombo (Uganda)
-
kilo kuřecího, hovězího a vepřového masa (v různém poměru) nakrájeného na větší kousky
- 800 gramů arašídového másla
- 2 cibule nakrájené najemno
- 4 na kousky nakrájená rajčata
- sůl a pepř na dochucení
- banánové listy nebo velký arch papíru na pečení (odolný mastnotě) 400 gramů hub
- 1 uzená ryba
- 4 zelené banánky plantejny (speciální sladké banány, jsou u nás k sehnání)
- 1 kostku kuřecího bujónu

Královské jídlo Luwombo (Uganda)

Návod na přípravu: Osmahněte maso na pánvi, dokud se nezatáhne, dejte stranou. V hrnci rozehřejte lžičku oleje, osmahněte cibuli a po minutě přidejte rajčata, bujón, sůl, pepř, arašídové máslo a maso z ryby. Pokud je třeba, přidejte trochu vody, omáčku nechte přejít varem. Pokud máte banánové listy, tak je spařte v horké vodě, aby změkly, odstraňte prostřední silné vlákno a uřízněte konce, aby vznikly trojúhelníky. Doprostřed listu nandejte maso, houby a trochu omáčky, utvořte větší balíček – vždy ze dvou vrstev papíru nebo listu – svažte provázkem. Na balíčky můžete využít i nepropustný pečicí papír. Do hlubšího hrnce položte napařovací sítko nebo pařáček a na dno nalijte vodu. Balíčky rozložte na sítko a nechte napařovat aspoň hodinu, do stejného hrnce přidejte i banány. Nakonec je vyndejte z hrnce, rozmačkejte vidličkou a zalijte omáčkou a masem z listů.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...