Zařazuji se do fronty a čekám na zdejší vyhlášenou nudlovou polévku Pho. Místo porcelánové misky dostanu plastový 'kbelík', k tomu plastovou lžíci, jen hůlky zůstaly.
Když se majitelky bistra Giap Thi Lan ptám, proč se nyní jí z jednorázového nádobí, pokrčí rameny a ukáže na ceduli s nápisem: "Vážení zákazníci, kvůli nařízení od hygieny budeme nuceni servírovat naše jídla pouze v plastových nádobách. Je to z toho důvodu, že jsme bistro a tím pádem musí být vše na jedno použití". Na další vysvětlování není čas, je totiž doba oběda a v bufetu se teď prakticky nezastaví.
PŘEČTĚTE SI RECENZI: |
"Ano, nedávno tu byla hygienická kontrola. Zakázala nám používat porcelánové nádobí, proto teď musíme jídlo podávat v plastových nádobách na jedno použití," vysvětluje syn majitelky Jackie Tran. Kvůli tomuto nařízení museli zdražit všechna jídla o pět korun. "To je ta cena té misky, takže teď stojí jídlo tady i s sebou stejně," vysvětluje.
S inspekcí už mají své zkušenosti. Když v březnu roku 2011 otevírali, pořídili stoly a židle, i to jim ale kontrola zakázala. Bistro totiž nemá dostatečné hygienické zázemí, chybí například toalety. Teď se musí smířit i s plastovým nádobím.
Zákazníky to ale zřejmě neodradilo. Když se rozhlédnete po malém bufetu, zjistíte, že bude mezi strávníky těžké najít místo pro to, abyste si vychutnali horký vývar. Lidé se tu stravují 'na stojáka', ale vždycky se nějak vejdou.
Škoda porcelánu
"Chodím sem od začátku a samozřejmě ta kultura stravování mi trochu vadí, plastové nádobí je nesmysl," říká Vojtěch Janouškovec. Jelikož bydlí za rohem, jídlo si většinou nosí domů. Tentokrát přišel ženě pro sushi a sobě pro polévku Pho Bo Tai. "Osobně si myslím, že se někdo postaral o to, aby byli ještě pod větším dohledem. Takových bister je spousta, jen tady se to nějak moc řeší," dodává a s balíčkem jídla spokojeně odchází.
Co napsali o bistru Pho Vietnam?"Vyzkoušeli jsme tu polévku Pho Bo Tai (79 Kč), tedy nudlovku s plátečky hovězího, které bylo velejemné a mělo krásně růžový střed. Bez diskuse nejlepší polévka, jakou jsem za poslední dobu jedla. Spousta nudlí a masa jen dokazuje, že tahle polévka se ve Vietnamu podává jako samostatný hlavní chod" "Když člověk vstoupí do Pho Vietnam na pražských Vinohradech poprvé, napadne ho: Proč je zrovna v tomhle ošumělém bistru tolik lidí? Objedná-li si jídlo, pozná odpověď za chvíli sám: Giap Thi Lan je mistryní kuchařského umění. Navíc se nebála odlišit od krajanů, jejichž restaurace se podobají jako vejce vejci. Místo aby je napodobovala, vaří lidem z ulice jednoduše tak, jak je zvyklá" |
Stejný názor má i další spolustrávník Roman. "Vietnamská kuchyně si zaslouží porcelán, ten plast je takový podivný," říká. Do bistra chodí prakticky od jeho otevření, občas navštíví i tržnici Sapa. Podle něj taktéž nejde o náhodu: "Komu se daří, tak jim to chce hygiena znepříjemnit. Sám mám dva provozy, takže vím, o čem mluvím," dodal a vysrkl polévku.
Také na facebooku si nepříjemné novinky všimlo mnoho lidí. "Škoda porcelánu," píše třeba Jana Kománková. "Vyvěste tam petici, myslím, že ji podepíše spousta lidí," dodává Michan Schongut.
Bohužel, nařízení je nařízení a právo je na straně kontrolorů. Podle evropských norem je nutné pro zřízení bistra mít jisté vybavení: například dřezy pro bílé i černé nádobí, omyvatelné pracovní plochy a umyvadlo pro personál, dále toalety zvlášť pro hosty a zvlášť pro zaměstnance a další podmínky, které Pho Vietnam nesplňuje. Majitelé ale hlavu nevěší, nyní mají jasný plán - otevřít si plnohodnotnou restauraci: "Stále hledáme vhodné prostory, zatím se nám to nepodařilo, ale určitě bychom rádi," prozradil syn majitelky.