26. ledna 2016 7:03 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

ZAHÁLKA: Palmovému oleji se
vyhýbám. Kvůli zdraví i etice

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 2Diskuse
Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jaroslav Zahálka | foto: Lidovky.cz
V současné době se v mediích a na sociálních sítích začal hodně řešit palmový olej. Takže i mne se tato problematika dotkla a to z mnoha důvodů. V Indonésii hoří pralesy. Musí ustoupit plantážím pro pěstování palmy olejné. Ale jde i o pralesy v Latinské Americe, Karibiku, Asii nebo Africe.

Vzniká obrovské množství emisí, mizí živočišné druhy, které jsou masivně vybíjeny jako škodná a mizí „plíce planety“. V současnosti je palmový olej na prvním místě v žebříčku produkce rostlinných olejů.

Spousta lidí si stále myslí, že nás se tento problém netýká..je to přece na druhé straně světa. Ale jde i o naše zdraví. Palmový olej se samozřejmě nepoužívá pouze v potravinářství, je složkou drogistického zboží stejně jako biopaliv.

Při vaření se snažím v co největší míře spotřebě tohoto oleje vyhýbat. Proč? Vedou mě k tomu jak etické, tak i zdravotní důvody. Palmový olej obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které mají špatný účinek na cévy a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Konzumovány v malém množství nejsou samy o sobě až tolik zdraví škodlivé. Když si jednou za čas namažete chleba sádlem, taky se Vám nic zásadního nestane. Horší je ovšem fakt, že palmový olej konzumujte v podstatě ve všem, co koupíte v supermarketu. Od pečiva, přes cukrovinky, margarín až po dětskou výživu. Ano, i tam ho můžete najít.

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích.

Já raději použiji v kuchyni olej slunečnicový nebo řepkový. S oběma se musí pracovat šetrněji, protože mají nižší bod přepálení než olej palmový. Ale obsahují množství mono nenasycených kyselin a omega 3 a 6 mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Pro studenou kuchyni používám výhradně za studena lisovaný panenský olivový olej, nebo řepkový, který sedá sehnat u nás ve velmi dobré kvalitě. Má svou specifickou chuť a hodí se v podstatě ke všemu.

Při ochraně našeho zdraví by neměla být rozhodující pouze cena kupovaných produktů. Přemýšlejte o tom, co kupujete, co jíte. Já sám si produkty pečlivě vybírám, zajímám se o složení. Je to sice mravenčí práce, ale vyplatí se. Chci svému hostu nabídnout to nejlepší, co na trhu můžu dostat. Rád používám i sádlo, které si vyškvařím z Přeštického selátka, nebo Mangalici, kde je jejich tuk vysoce kvalitní a obsahuje velké množství tzv. dobrého cholesterolu.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Jakub Přibyl, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka a nově také pivní someliér Robert Demeter, který je pivním specialistou pivotéky Pípa - Beer Story.

Jaroslav Zahálka
  • 2Diskuse


REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.