4. srpna 2015 6:03, aktualizováno  14:38 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zázrak v kuchyni: Ghí. Přepuštěné máslo využijete při pečení, dušení i restování

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 4Diskuse
Přepuštěné máslo ghí si můžeme vyrobit i sami doma. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Přepuštěné máslo ghí si můžeme vyrobit i sami doma. | foto: vyzivovyporadce-plzen.cz
Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. „Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok,“ sděluje Andrea Dostálová z firmy, která se na výrobu ghí specializuje.

Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví, jenž posiluje organismus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život. Při přípravě je zásadní, že díky přepuštění dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Jako vhodnou výživovou alternativu ho tak mohou využívat i lidé s alergií na laktózu. „Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky,“ sděluje Dostálová.

VÝROBA GHÍ

  • Kvalitní nesolené máslo s co nejvyšším obsahem tuku pomalu rozpustíme v hrnci se silným dnem.
  • Na mírném plameni máslo provaříme cca 20-30 min. až do doby, než se z něj vyvaří všechna voda.
  • Během vaření se na povrchu se tvoří pěna ze syrovátky, kterou průběžně sbíráme lžící nebo pěnovačkou a odendáváme pryč. Odstraněný tuk můžeme zužitkovat např. do bramborové kaše.
  • Když se na dně objeví zlatohnědá usazenina, odstavíme hrnec z ohně, aby se nám máslo nepřepálilo.
  • Po sebrání pěny a vyvaření vody zůstane v hrnci čirá zlatavá tekutina s usazeninami na dně hrnce. Toto je je ghí.
  • Necháme trochu zchladnout a teplé ghí zcedíme přes plátýnko nebo plenu do připravené nádoby ze silnějšího skla nebo keramiky.

Zdroj: vyzivovyporadce-plzen.cz

Přepuštěné máslo využijeme k tepelné přípravě pokrmů, kde je v receptuře požadovaná máslová chuť. Na rozdíl od másla se nepřepaluje, při vaření tudíž nevznikají zdravotně rizikové látky. „V kuchyni můžeme ghí využít prakticky všude, kde je potřeba tuk. Skvěle se pojí s kořením a bylinami, tudíž při vaření, dušení či restování. Ghí je možné použít i při pečení pečiva, maštění, vynikající je také dušená zelenina na ghí či polévka se základem ghí,“ popisuje Dostálová. Zastudena se dá ghí využít například ve spojitosti s kakaem, oříšky a medem či jen samotný s pečivem a solí. 

„Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu karamelovou chuť i příjemnou vůni,“ doplňuje výživová poradkyně Iva Veselá.

Pomocníka představuje ghí také v medicíně. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. „Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění. Podle ajurvédy navíc podporuje flexibilitu celého těla, proto se často vyskytuje v jídelníčku jogínů,“ vysvětluje Veselá.

Dalším přínosem potraviny je fakt, že posiluje mozek a nervovou soustavu. Zlepšuje také paměť, podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. „Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vám vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby,“ popisuje Andrea Dostálová. 

MÁSLO VS GHÍ

  • Od klasického másla se liší svým složením – je to téměř 100procentní tuk na rozdíl od klasického másla, které obsahuje tuku jen cca 83 procent a navíc vodu, syrovátku či laktózu.
  • Kouřový bod másla je nižší, max. do 150 °C , proto není vhodné na větší tepelné úpravy – snadno se přepaluje.  Naopak ghí se velmi hodí na smažení a pečení i při vyšších teplotách, jeho kouřový bod je 250 °C .  
  • Dá se již hotové zakoupit v obchodě se zdravou výživou, nevýhodou je jeho vyšší cena. Snadno si ho ale můžeme vyrobit sami doma.

Ghí má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci, podle výživové poradkyně Lenky Šimandlové je proto vhodné zařazovat „zázračný tuk“ do jídelníčku v přiměřené míře. „I přes své klady se složením řadí mezi nasycené mastné tuky, které obsahují i cholesterol, proto by měl být jeho přísun do jídelníčku vyvážen tuky rostlinnými,“ popisuje Šimandlová. Oproti klasickému másla  pak ghí vydrží mnohem déle - na rozdíl od másla nežlukne. Mastička s ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže. Při přípravě obkladů je nejvhodnější namazat ghí na listy, které se zahřívají a poté přikládají na postižená místa. 

rozMichaela Rozšafná
  • 4Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz