Název ghí pochází z indické medicíny, která považuje přepuštěné máslo za elixír zdraví, jenž posiluje organismus, podporuje mozkovou činnost a prodlužuje život. Při přípravě je zásadní, že díky přepuštění dochází k oddělení tuku od pevných mléčných částic. Jako vhodnou výživovou alternativu ho tak mohou využívat i lidé s alergií na laktózu. „Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky,“ sděluje Dostálová.
VÝROBA GHÍ
Zdroj: vyzivovyporadce-plzen.cz |
Přepuštěné máslo využijeme k tepelné přípravě pokrmů, kde je v receptuře požadovaná máslová chuť. Na rozdíl od másla se nepřepaluje, při vaření tudíž nevznikají zdravotně rizikové látky. „V kuchyni můžeme ghí využít prakticky všude, kde je potřeba tuk. Skvěle se pojí s kořením a bylinami, tudíž při vaření, dušení či restování. Ghí je možné použít i při pečení pečiva, maštění, vynikající je také dušená zelenina na ghí či polévka se základem ghí,“ popisuje Dostálová. Zastudena se dá ghí využít například ve spojitosti s kakaem, oříšky a medem či jen samotný s pečivem a solí.
„Ghí si i po přepuštění zachovává vitaminy A, E a minerály jako draslík, hořčík, železo a kromě toho dodá jídlu karamelovou chuť i příjemnou vůni,“ doplňuje výživová poradkyně Iva Veselá.
Pomocníka představuje ghí také v medicíně. Přepuštěné máslo v lidském těle aktivuje zažívací procesy, pomáhá tedy zlepšit přijímání potravy. „Podporuje činnost žaludku a tvorbu žlučových kyselin, a také nervovou soustavu a léčbu nervových onemocnění. Podle ajurvédy navíc podporuje flexibilitu celého těla, proto se často vyskytuje v jídelníčku jogínů,“ vysvětluje Veselá.
Dalším přínosem potraviny je fakt, že posiluje mozek a nervovou soustavu. Zlepšuje také paměť, podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. „Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby, pomůže vám vyléčit suchou nebo popálenou kůži či rty. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby,“ popisuje Andrea Dostálová.
MÁSLO VS GHÍ
|
Ghí má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci, podle výživové poradkyně Lenky Šimandlové je proto vhodné zařazovat „zázračný tuk“ do jídelníčku v přiměřené míře. „I přes své klady se složením řadí mezi nasycené mastné tuky, které obsahují i cholesterol, proto by měl být jeho přísun do jídelníčku vyvážen tuky rostlinnými,“ popisuje Šimandlová. Oproti klasickému másla pak ghí vydrží mnohem déle - na rozdíl od másla nežlukne. Mastička s ghí doplněna o levanduli je ideální pleťová maska, hojivé účinky mastných látek ocení sportovci k ošetření poraněné či poškrábané kůže. Při přípravě obkladů je nejvhodnější namazat ghí na listy, které se zahřívají a poté přikládají na postižená místa.