12. června 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Zkuste grilování v asijském
stylu. Poradí šéfkuchaři

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Grilované kuřecí saté  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Grilované kuřecí saté | foto: Osm chutí Asie
Asijská kuchyně je čím dál tím populárnější. Sympatická je i tím, že ingredience se nemusí přesně vážit a není nutné precizně dodržovat postupy. Nemusíte se jí vyhýbat ani při grilování. Pokud vám asijská jídla chutnají, vyzkoušejte recepty na grilu od šéfkuchaře pražské restaurace SaSaZu Shahafa Shabtaye a šéfkuchaře Romana Dolejše. Server Lidovky.cz přináší další díl seriálu o grilování.

Pokud se chystáte grilovat v asijském stylu, připravte se na to, že budete potřebovat dostatek surovin jako je zázvor, kokosové mléko, ústřicová omáčka, dostatek chilli nebo třeba krevetové a sezamové pasty. Surovinou, která se v asijské kuchyni také hojně využívá je například palmový cukr nebo citronová tráva, která vyžaduje dlouhé vaření.

Další díly seriálu o grilování:


"V asijské kuchyni není potřeba dodržovat recepty přesně. Můžete přidat víc sojové omáčky, kokosového mléka nebo ústřicové omáčky, a většinou to vůbec nedopadne špatně. Pokud máte rádi zázvor, klidně ho přidejte více, než je v receptu napsáno. S tloušťkou jeho oddenku nebo objemem sklenice, ve které máte odměřit olej, si v asijské kuchyni zkrátka hlavu lámat nemusíte," radí šéfkuchař pražské restaurace SaSaZu Shahaf Shabtay.

"Na druhou stranu každé jídlo vyžaduje své. Když z receptu polovinu surovin vypustíte a druhou polovinu něčím nahradíte, nikdy se nedozvíte, jak může jídlo chutnat, když je připraveno pečlivě," doplňuje.

Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":

Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso?

Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování. Přečtěte si první díl, ve kterém vám poradí mladý kuchař Martin Škoda.


Asijská kuchyně se tradičně podává tak, že se naservíruje více talířů s různými pokrmy a ochutnává se. "V Asii není zvykem, aby každý snědl vrchovatý talíř jediného jídla. Vždy naservírujeme několik talířů s různými jídly a každý si nabírá podle chuti," zdůrazňuje šéfkuchař.

Kvalitní suroviny jsou prostě v asijském vaření základ a to se týká i grilovaní. Možná se vám bude zdát, že jsou recepty zbytečně složité, ale výsledek za to stojí. Zkuste například kuřecí saté nebo pálivý hovězí salát s won tony od šéfkuchaře Romana Dolejše, který vybral do kuchařky Muži sobě. 

Recepty na asijské speciality na grilu:

Kuřecí saté

První krok:  kuřecí prsa - 400 g, 3 lžíce sojové omáčky  

Postup: Nařežte kuřecí maso na 8 stejně velkých kousků po zhruba 50 gramech a napíchněte je na špíz. Následně kuře potřete sojovou omáčkou a nechte zhruba 15 minut v ledničce odpočívat.

Druhý krok: 1 lžíce oleje, 1/2 ks cibule, chilli paprička, 150 g arašídového másla, 2 lžíce bílého vína nebo saké, 150 ml kokosového mléka, sojová omáčka, 5 lžic kecap manis 

Třetí krok: 2 lžičky kokosového mléka, jarní cibulka podle chuti

Postup:

  • Připravte si arašídovou omáčku. Nakrájejte cibuli a chilli, obojí orestujte v hrnci na oleji. Poté do hrnce přidejte arašídové máslo, bílé víno nebo saké, kokosové mléko a kecap manis a přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, stáhněte hrnec z plotny.
  • Maso na špízu ogrilujte z obou stran nebo osmažte na pánvi. Hotové maso naservírujte na talíře a přelijte trochou kokosového mléka. Podle chuti přidejte arašídovou omáčku a ozdobte nasekanou jarní cibulkou. Případně můžete na saté přidat trochu arašídového másla, pokud zbylo.
  • Pokud nemáte kecap manis, použijte jakoukoli sojovou omáčku, ale přidejte do ní ještě 5 lžic cukru.

Hovězí salát s mangem a křupavými won tony

Ingredience: 800 g hovězího masa na gril (pupek, svíčková, roštěná, rump steak), sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 2 zralá manga, 1 malá červená cibule, 1 jarní cibulka, 1 římský salát, 1 chilli paprička, 1 stroužek česneku, 4 snítky koriandru, 2 lžíce kešu oříšků, šťáva z 1/2 limetky, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, 2 větvičky máty, 2 větvičky thajské bazalky

Postup:

  • Maso nakrájej na steaky, pokapej olivovým olejem, osol a opepři. Na grilu jej ogriluj dle libosti, nejlépe medium rare (tedy asi 2–3 minut z každé strany). Maso nech lehce vychladnout a odpočinout a pak ho nakrájej na tenké plátky.
    Mango oloupej, okrájej z jádra dužinu a nakrájej ji na kostičky cca 2 cm velké. Cibuli oloupej a nakrájej na jemné nudličky. Jarní cibulku nakrájej na kolečka. Římský salát očisti a nakrájej na hrubé nudličky.
  • Chilli papričku nakrájej na jemné proužky, nadrobno nasekej česnek, koriandr i oříšky kešu. Limetkovou šťávu prošlehej se sojovou omáčkou a sezamovým olejem, až se spojí. Pak v zálivce rozmíchej cukr a smíchej ji s nasekanými ingrediencemi.
  • Smíchej římský salát s mangem, cibulí a cibulkou a potom opatrně promíchej se zálivkou. Přidej plátky masa a nahrubo nasekané lístky máty a thajské bazalky. Podávej s křupavými won ton nudličkami, vysmaženými ve slunečnicovém oleji.

Won ton nudličky

Ingredience: 1 vejce, větší špetka soli, 80 ml vody, 250 g hladké mouky, 200 ml slunečnicového oleje

Postup:

  • Smíchej vejce se solí, přidej studenou vodu a prošlehej. Mouku nasyp do mísy, uprostřed udělej důlek a přilij vejce se solí a vodou. Řádně smíchej a vypracuj těsto.
  • Je-li třeba, přidej trochu vody. Z hotového těsta vytvaruj kuličku, přikryj ji a nech v ledničce 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto na pomoučeném povrchu co nejtenčeji vyválej a nakrájej nudličky. Osmaž je v rozpáleném oleji dozlatova.
apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz