Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zkuste grilování v asijském stylu. Poradí šéfkuchaři

Asie

  7:00
Asijská kuchyně je čím dál tím populárnější. Sympatická je i tím, že ingredience se nemusí přesně vážit a není nutné precizně dodržovat postupy. Nemusíte se jí vyhýbat ani při grilování. Pokud vám asijská jídla chutnají, vyzkoušejte recepty na grilu od šéfkuchaře Shahafa Shabtaye a šéfkuchaře Romana Dolejše.

Zkuste grilování v asijském stylu. Poradí šéfkuchaři foto: Shutterstock

Pokud se chystáte grilovat v asijském stylu, připravte se na to, že budete potřebovat dostatek surovin jako je zázvor, kokosové mléko, ústřicová omáčka, dostatek chilli nebo třeba krevetové a sezamové pasty. Surovinou, která se v asijské kuchyni také hojně využívá je například palmový cukr nebo citronová tráva, která vyžaduje dlouhé vaření.

Další díly seriálu o grilování:

"V asijské kuchyni není potřeba dodržovat recepty přesně. Můžete přidat víc sojové omáčky, kokosového mléka nebo ústřicové omáčky, a většinou to vůbec nedopadne špatně. Pokud máte rádi zázvor, klidně ho přidejte více, než je v receptu napsáno. S tloušťkou jeho oddenku nebo objemem sklenice, ve které máte odměřit olej, si v asijské kuchyni zkrátka hlavu lámat nemusíte," radí šéfkuchař Shahaf Shabtay.

"Na druhou stranu každé jídlo vyžaduje své. Když z receptu polovinu surovin vypustíte a druhou polovinu něčím nahradíte, nikdy se nedozvíte, jak může jídlo chutnat, když je připraveno pečlivě," doplňuje.

Asijská kuchyně se tradičně podává tak, že se naservíruje více talířů s různými pokrmy a ochutnává se. "V Asii není zvykem, aby každý snědl vrchovatý talíř jediného jídla. Vždy naservírujeme několik talířů s různými jídly a každý si nabírá podle chuti," zdůrazňuje šéfkuchař.

Kvalitní suroviny jsou prostě v asijském vaření základ a to se týká i grilovaní. Možná se vám bude zdát, že jsou recepty zbytečně složité, ale výsledek za to stojí. Zkuste například kuřecí saté nebo pálivý hovězí salát s won tony od šéfkuchaře Romana Dolejše, který vybral do kuchařky Muži sobě.

Recepty na asijské speciality na grilu:

Kuřecí saté

První krok: kuřecí prsa - 400 g, 3 lžíce sojové omáčky

Postup: Nařežte kuřecí maso na 8 stejně velkých kousků po zhruba 50 gramech a napíchněte je na špíz. Následně kuře potřete sojovou omáčkou a nechte zhruba 15 minut v ledničce odpočívat.

Druhý krok: 1 lžíce oleje, 1/2 ks cibule, chilli paprička, 150 g arašídového másla, 2 lžíce bílého vína nebo saké, 150 ml kokosového mléka, sojová omáčka, 5 lžic kecap manis

Třetí krok: 2 lžičky kokosového mléka, jarní cibulka podle chuti

Postup:

  • Připravte si arašídovou omáčku. Nakrájejte cibuli a chilli, obojí orestujte v hrnci na oleji. Poté do hrnce přidejte arašídové máslo, bílé víno nebo saké, kokosové mléko a kecap manis a přiveďte k varu. Jakmile směs začne vřít, stáhněte hrnec z plotny.
  • Maso na špízu ogrilujte z obou stran nebo osmažte na pánvi. Hotové maso naservírujte na talíře a přelijte trochou kokosového mléka. Podle chuti přidejte arašídovou omáčku a ozdobte nasekanou jarní cibulkou. Případně můžete na saté přidat trochu arašídového másla, pokud zbylo.
  • Pokud nemáte kecap manis, použijte jakoukoli sojovou omáčku, ale přidejte do ní ještě 5 lžic cukru.
Pálivý hovězí salát s mangem a won tony

Hovězí salát s mangem a křupavými won tony

Ingredience: 800 g hovězího masa na gril (pupek, svíčková, roštěná, rump steak), sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 2 zralá manga, 1 malá červená cibule, 1 jarní cibulka, 1 římský salát, 1 chilli paprička, 1 stroužek česneku, 4 snítky koriandru, 2 lžíce kešu oříšků, šťáva z 1/2 limetky, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sezamového oleje, 1 lžíce hnědého cukru, 2 větvičky máty, 2 větvičky thajské bazalky

Postup:

  • Maso nakrájej na steaky, pokapej olivovým olejem, osol a opepři. Na grilu jej ogriluj dle libosti, nejlépe medium rare (tedy asi 2–3 minut z každé strany). Maso nech lehce vychladnout a odpočinout a pak ho nakrájej na tenké plátky.
    Mango oloupej, okrájej z jádra dužinu a nakrájej ji na kostičky cca 2 cm velké. Cibuli oloupej a nakrájej na jemné nudličky. Jarní cibulku nakrájej na kolečka. Římský salát očisti a nakrájej na hrubé nudličky.
  • Chilli papričku nakrájej na jemné proužky, nadrobno nasekej česnek, koriandr i oříšky kešu. Limetkovou šťávu prošlehej se sojovou omáčkou a sezamovým olejem, až se spojí. Pak v zálivce rozmíchej cukr a smíchej ji s nasekanými ingrediencemi.
  • Smíchej římský salát s mangem, cibulí a cibulkou a potom opatrně promíchej se zálivkou. Přidej plátky masa a nahrubo nasekané lístky máty a thajské bazalky. Podávej s křupavými won ton nudličkami, vysmaženými ve slunečnicovém oleji.

Won ton nudličky

Ingredience: 1 vejce, větší špetka soli, 80 ml vody, 250 g hladké mouky, 200 ml slunečnicového oleje

Postup:

  • Smíchej vejce se solí, přidej studenou vodu a prošlehej. Mouku nasyp do mísy, uprostřed udělej důlek a přilij vejce se solí a vodou. Řádně smíchej a vypracuj těsto.
  • Je-li třeba, přidej trochu vody. Z hotového těsta vytvaruj kuličku, přikryj ji a nech v ledničce 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto na pomoučeném povrchu co nejtenčeji vyválej a nakrájej nudličky. Osmaž je v rozpáleném oleji dozlatova.
Autor: