Neděle 27. září 2020svátek má Jonáš 12 °C oblačno Předplatné LN
aktualizováno  Lidovky.cz > Zprávy > Domov

O argentinském mase lhaly i další dvě pražské restaurace, odhalila kontrola

Skutečný původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Skutečný původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. | foto: ČTK

BRNO V dalších dvou pražských restauracích zákazníkům nabízeli jídla, která měla být podle jídelního lístku z argentinského hovězího, avšak původ masa byl v jiných jihoamerických zemích. Jedná se o restauraci ve Stodůlkách Pizzeria Palatino a o restauraci El Barrio de Angel na Andělu, uvedl v úterní tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Radoslav Pospíchal.

Dosud se tak potvrzují jen z části slova ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD). Luxusní restaurace sice nabízejí argentinské steaky, které nejsou z Argentiny, avšak zatím nikde ani SZPI, ani veterinární správa nenašla polské hovězí. Právě kvůli polským jatkám, kde zpracovávali maso z nemocných či uhynulých krav, začaly intenzivní kontroly českých restauracích, které dosud trvají.

Restaurace ve Stodůlkách nabízela podle SZPI čtyři jídla v ceně do 500 korun, u nichž uváděla argentinský původ masa, které ale bylo z Brazílie, Uruguaye a Paraguaye. Aktuálně má restaurace na webu uvedeno, že maso pochází z jihoamerických chovů.

Majitel restaurace Martin Rathan uvedl, že dosud sedm let bral maso z Argentiny, nyní 14 dní zkouší maso z uruguayských krav. „Je to stejná kvalita, stejné výborné maso. Je to chlazené, čerstvé, je to svíčková, všechno tak, jak má být. Je tam jenom slovíčko - místo argentinské uruguayské. Ale jedná se o téměř identické maso, protože ta kráva se pase jenom o kousíček vedle, na stejné trávě, je to stejný druh krávy,“ uvedl. Podle něj možná restaurace u masa z tohoto státu i zůstane, pokud jim ho bude společnost Nowaco dále nabízet a nešlo jenom o krátkodobou akci. Dodal, že nemůže přetiskovat všechny jídelní lístky kvůli každému masu na zkoušku, protože to stojí nad 20 000 korun.

Polské hovězí maso, ilustrační foto.
Konzumace závadného masa může způsobit vážné zdravotní problémy.

Restaurace na Andělu nabízela taktéž čtyři jídla, u nichž psala v jídelním lístku, že maso pochází z Argentiny. SZPI však zjistila, že jde o hovězí z Uruguaye. Třísetgramové steaky stály okolo 500 korun. Restaurace na webu láká zákazníky sloganem „Zažijte pravou chuť Argentiny“.

Uruguayské maso se prý argentinskému vyrovná

Jednatel restaurace Oldřich Cichoň uvedl, že dodavatelem masa je společnost Nestar specializovaná na argentinské produkty. „V praxi to znamená, že prodáváme argentinské hovězí maso od této firmy. Stává se, že argentinské maso v nejvyšší kvalitě, kterou potřebujeme, není na trhu. V tomto případě nakupujeme maso z Uruguaye, kde jsou identické podmínky pro pěstování skotu jako v sousední Argentině. Uruguay je hospodářsky stabilní země v tomto regionu a v posledních letech dosahuje vyšší kvality než Argentina,“ uvedl jednatel. Tomu potom odpovídá i vyšší cena masa, dodal.

„Bohužel úředníci, kteří momentálně řeší tuto uměle vyvolanou kauzu, se bez znalosti problematiky odvažují dělat závěry a předávat je médiím,“ uzavřel.

V minulých dnech zjistila SZPI klamání zákazníků i v dalších restauracích, často pražských. Maso ale nikdy nepocházelo z Polska. Se všemi podniky inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a restaurace musí uvést informace v jídelním lístku do souladu se skutečností.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....