• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Pražský boj o přízeň Michelina

Česko

Restaurace se třásly na kulinářské ocenění. Favoritem na hvězdu byla i pražská La Degustation

PRAHA Hvězdičku od slavného kulinářského průvodce Michelin dnes mohla získat další restaurace v Česku. Favoritem byl pražský restaurant La Degustation Boheme Bourgeoise, v jehož kuchyni vládne šéfkuchař Oldřich Sahajdák. Vůbec první hvězdičku pro českou restauraci získalo loni Allegro pražského hotelu Four Seasons. Oceněné restaurace se objeví v novém vydání edice Main Cities In Europe, které má vyjít ve středu 18. března. Výsledky však měli kulinářští odborníci vyhlásit již dnes.

Za nejvážnějšího kandidáta považoval restauraci La Degustation tvůrce českého gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer. „Oni se věnují něčemu, co je u nás zatím nevídané. Kladou důraz na suroviny, používají téměř sedmdesát procent zeleniny z biopotravin a přísně vybírají své dodavatele. A kuchařské umění, které tam ukazují, tady opravdu málokdo dokáže,“ vysvětlil. Podle Maurera je v Praze nicméně i několik dalších restaurací, které na hvězdičku mají a mohly při letošním hodnocení překvapit. Ocenil například kvalitu restaurace hotelu Alcron a dále restaurací Aromi a Le Terroir.

„Favoritem je Oldřich Sahajdák. Restaurací, které by si toto ocenění zasloužily, je ale hodně. Stačilo by je přesunout do Francie nebo Itálie, aby měly větší šanci,“ uvedl pro ČTK šéfkuchař hotelu Alcron Roman Paulus, který získal za loňský rok nejvyšší ocenění podle gastronomického průvodce Maurerův výběr Grand Restaurant.

Média v posledních dnech upínala svou pozornost k restauracím, které by mohly získat novou michelinskou hvězdičku. Málokdo se však zabýval faktem, že proslulý průvodce může již udělená ocenění také odebrat. Výběr kandidáta pro přidělení znaménka kvality není jednorázovou záležitostí. Než učiní rozhodnutí, navštíví kulinářští experti restauraci mnohokrát a soustředí se na stálost kvality pokrmů a služeb. Udělenou hvězdičku však musí restaurace každým rokem zaslouženě obhájit. „Získat novou hvězdu je pro restauraci snazší než ji obhájit,“ prozradila LN Hanka Michopulu, zakladatelka kulinářského měsíčníku Apetit.

V souvislosti s letošním udílením se proto spekulovalo, zda restaurace Allegro hotelu Four Seasons své prestižní ocenění vůbec obhájí. Hvězdičku totiž získala za mistrovský um italského šéfkuchře Vita Mollicy, který se však ještě před loňským udílením odstěhoval zpět do Itálie. Michelinští komisaři tedy museli posoudit, zda jeho nástupce a krajan Andrea Accordi dokázal udržet kvalitu a charakter nabízeného menu.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás