Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak na jelení kolínko se šípkovou omáčkou? Poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:27
Máte chuť na něco výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami a gremolatou.

Jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami a gremolatou foto: HERGETOVA CIHELNA

Jelení kolínko s šípkovou omáčkou, křenovou kaší, kořenovou zeleninou, houbami a gremolatou

Omáčka

  • 4 ks jelení kolínka přední
  • 1 ks velká cibule
  • 2 ks mrkve
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ks česneku
  • 200 g slaniny
  • 400 ml červeného vína
  • 400 ml rajčatové polpy 
  • 400 ml kuřecího vývaru/vody
  • 2 ks bobkového listu 
  • 5 ks černého pepře
  • 5 ks nového koření
  • 5 ks jalovce
  • 5 větviček tymiánu
  • 70 g šípkové zavařeniny

Kolínka vykostíme a překrájíme na větší kostky. Osolíme a opepříme a opečeme na pánvi dozlatova. Slijeme přepálený olej, přidáme nový a zarestujeme nahrubo nakrájenou slaninu, zeleninu, a nakonec cibuli a česnek. Podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme rajčata a šípkovou zavařeninu. Vše i s kostmi z kolínek, vlažíme do pekáče a přikryté pečeme nejlépe přes noc na 95C. Když je maso měkké, vyjmeme maso a propasírujeme zbytek přes jemné síto. Pokud je omáčka potřeba zredukovat nebo zahustit, učiníme tak a podle potřeby dochutíme solí, šípkovou zavařeninou nebo citronem.

Křenová kaše

  • 100 g křenu 
  • 100 ml mléka

Najemno nastrouhaný, oloupaný křen vložíme do mléka a zahřejeme cca na 70C, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout. Přecedíme a mlékem dochutíme kaši.

Vložka

  • 100 g slaniny
  • 1 ks mrkve 
  • 10 ks žampiony nebo lesní houby podle velikosti 
  • 15 ks stříbrné nakládané cibulky 
  • máslo
  • petržel
  • citron
  • sůl

Slaninu a zeleninu pokrájíme na kostičky velké asi jako cibulky. Zarestujeme slaninu, přidáme trošku másla, mrkev, houby a cibulky a necháme zezlátnout. Servírujeme nejprve kaši, vedle pak maso přelité omáčkou, restovanou zeleninu se slaninou a houbami a na závěr posypeme nasekanou petrželkou, postrouháme citronovou kůrou a po případě i jemně strouhaným křenem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!