130 let

Americká rocková skupina Pixies v pražské Lucerně.

Legenda v Česku: američtí Pixies si podmanili Lucernu

Kultura
  •   10:50
PRAHA - Legendární americká rocková skupina Pixies si včera večer ve Velkém sále pražské Lucerny podmanila české fanoušky úderným melodickým rockem. Kapela, která v Praze vystoupila podruhé po sedmi letech, zahraje na stejném místě i dnes.

Role předkapely se zhostila britská indierocková skupina Yuck. Pixies vstoupili na pódium vyprodané Lucerny ve čtvrt na deset večer. Muzikanti zahráli průřez svou tvorbou, nechyběly starší skladby Bone Machine a Wave of Mutilation. Skupina představila i nové písně Andro Queen nebo Another Toe in the Ocean z aktuálního čtyřpísňového EP1.

Pixies založili v roce 1986 kytarista a zpěvák Charles Thompson, později známý pod jménem Black Francis, a kytarista Joey Santiago. Přes inzerát sestavu doplnili bubeník David Lovering a zpívající baskytaristka Kim Dealová. V roce 1987 vydali první nahrávku nazvanou Come On Pilgrim; o rok později jim vyšel regulérní debut Surfer Rosa. S ročním odstupem vždy vycházely i následující desky Doolittle a Bossanova. Pixies se rozpadli v roce 1991. Black Francis poté pod pseudonymem Frank Black natočil sólovou desku.

Čtěte také

Čtveřice hudebníků obnovila spolupráci v roce 2004. Pixies poté vyjeli na turné a vydali řadu nahrávek z jednotlivých koncertů. Na oslavu dvacetiletého výročí vydání desky Doolittle z roku 1989, zahájili koncertem v říjnu 2009 v Dublinu turné Doolittle Tour, na němž odehráli celé album. Turné bylo velmi úspěšné, trvalo dva roky a kapela zahrála celkem 117 koncertů v 18 zemích. Letos v červnu skupinu opustila zakládající členka Dealová, kterou na aktuálním turné nahradila hráčka na basovou kytaru Kim Shattucková. Letošní deska EP1 vyšla po dvacetileté nahrávací pauze skupiny.

Autor: ČTK