130 let

Noir Film Festival 2021. | foto: NOIR FILM FESTIVAL

Černobílé filmy na hradě. Noir Film Festival se letos zaměří na předsudky a ztráty paměti

Kultura
  •   18:00
ČESKÝ ŠTERBERK - Atmosféra starých filmů a ještě starších kulis, ve kterých promítají. Každoroční Noir Film Festival se letos přesouvá na hrad Český Šternberk. Akce se bude konat od 18. do 22. srpna.

Hlavní programová sekce 9. ročníku nazvaná Noir bez předsudků představí kolekci filmů spjatých s motivy rasové nenávisti, xenofobie a antisemitismu.

„Společensky ožehavá otázka rasové a etnické nesnášenlivosti, která se loni kvůli kontroverzním a značně medializovaným událostem spjatým s hnutím Black Lives Matter stvrdila být stále aktuální, se v mainstreamových hollywoodských filmech začala intenzivněji objevovat po druhé světové válce,“ uvádí festivalová dramaturgyně Jana Bébarová.

Noir Film Festival 2021.
Noir Film Festival 2021.

Další programová sekce nazvaná Ztráta paměti se zaměří na protagonisty, ze kterých udělala štvané psance válečná zkušenost.

„Jde o příběhy dezorientovaných veteránů, pro něž amnézie znamenala rozpad identity a životních hodnot. Mužů bez zpáteční adresy, kteří sami proti všem i sobě samým zabředávali v bažině vlastních pochybností,” popisuje Bébarová.

Tradiční pocty hereckým ikonám budou letos patřit Bette Davisové (1908–1989) a Victoru Matureovi (1913–1999).  Návštěvníci a návštěvnice se v srpnu rovněž mohou těšit na dosud nejexotičtější noirovou exkurzi, neboť po Japonsku, Mexiku a řadě evropských zemí se podívají do Indie.

„S novým místem konání festivalu jsme se rozhodli upravit jeho časový formát a začít promítat již ve středu, čímž prodloužíme program o jeden den. Návštěvníci se tak mohou těšit hned na čtyři open-air večerní projekce na hradním nádvoří, které jsou každoročně ,highlighty’ programu,“ komentuje změnu výkonný ředitel festivalu Vít Grigartzik.

Autor: Jaroslav Totušek
Témata: Film, Kultura
  • Vybrali jsme pro Vás