130 let

Obálka knihy Chlapec, krtek, liška a kůň. | foto: Šarlota Šudrychová, Lidovky.cz

Chlapec, krtek, liška a kůň. Vychází novodobý Malý princ

Kultura
  •   15:30
PRAHA - Malý princ A. de Saint-Exupéryho oslovil od roku 1943, kdy poprvé vyšel, miliony čtenářů po celém světě. Řada z nich je schopná z paměti citovat jednotlivé scény jako „Ale ne! Já nechci slona v hroznýši. Hroznýš je moc nebezpečný a slon zabere hodně místa. U mne doma je všechno malinké. Potřebuji beránka.” Ikonické ilustrace pozná i ten, kdo Malého prince nikdy neotevřel.

Nakladatelství Pragma nyní vydalo knihu Chlapec, krtek, liška a kůň, která svými ilustracemi i jazykem Malého prince do jisté míry připomíná.

Ilustrace z knihy Chlapec, krtek, liška a kůň.

„Óda na nevinnost a laskavost vyprávějící o životních ponaučeních, která si již získala srdce více než milionu čtenářů. Kniha vypráví o přátelství mezi zvídavým chlapcem, lačným krtkem plným chuti do života, liškou, kterou strázně naučily ostražitosti, a moudrým, něžným koněm. Všichni čtyři objevují širý svět. Navzájem si kladou otázky. Cestou procházejí bouřemi. Učí se milovat. Tento univerzální, laskavý příběh je určen pro všechny čtenáře bez rozdílu věku,” uvádí nakladatelství Pragma.

Kniha začíná setkáním chlapce s krtkem, ke kterým se postupně přidá liška a kůň. Celá kniha je postavena na citaci životních mouder a rad. „Jednou z největších laskavostí je být laskavý sám k sobě,” pronesl krtek. „Každý se trochu bojí,” řekl kůň. „Ale společně se bojíme méně.” 

Ilustrace z knihy Chlapec, krtek, liška a kůň.

Knihu doprovodily ilustrace tuší.

Ilustrace z knihy Chlapec, krtek, liška a kůň.
Ilustrace z knihy Chlapec, krtek, liška a kůň.

Chlapec, krtek, liška a kůň je prvotinou anglického ilustrátora Charlieho Mackesyho. Překladu se zhostila Eva Klimentová. Kniha vyšla v původním znění v roce 2019, od té doby získala mezi čtenáři na popularitě. Uživatelé Goodreads jí udělili vysoké hodnocení 4,6 (z pěti).

Autor: Šarlota Šudrychová
  • Vybrali jsme pro Vás