130 let
Erik Truffaz

Erik Truffaz | foto: Reprofoto

Erik Truffaz v Praze představí zbrusu nový beatboxový Paris Project

Kultura
  •   13:17
PRAHA - V pražském Paláci Akropolis se 5. března představí aktuální Paris Project evropského trumpetisty a hudebního novátora Erika Truffaze. Vystoupí se Sly Johnsonem a bubeníkem Philippem Garciou.

Hlasový kouzelník Sly Johnson alias Sly the Mic Buddha je členem kolektivu Saïan Supa Crew. Koncertní verzi projektu navíc obohatí bubeník Philippe Garcia, jehož žánrový rozsah sahá od be-bopu až k dubstepu. Hrál s umělci jako Don Cherry či Gian Maria Tesca. Svůj poslední sólový dubstepový projekt vydal pod jménem Kpt. Planet.

Erik Truffaz, ve Švýcarsku narozený a ve Francii žijící trumpetista, zejména díky starší tvorbě přezdívaný "Miles Davis acid jazzu", se svým kvartetem spojuje jazzové experimenty, drum’n’bass i hip hop. Pokud jde o kombinování různých stylů a vlivů, patří Truffaz k nejkreativnějším hudebníkům současnosti.

Inteligentní, nekompromisní hudba současnosti, kterou hrají virtuózní hráči s bohatou fantazií a odvahou, napsal časopis JazzTimes. Eriku Truffazovi vděčí hudební scéna za mnohé: neúnavně popularizuje a propaguje moderní jazz a přibližuje ho i lidem, kteří by ani netušili, že by je tento "aristokratický" žánr mohl oslovit.

Už léta brouzdá evropskými kluby a nevyhýbá se ani České republice. České fanoušky má Truffaz rád. "To, že publikum vyžadovalo konkrétní skladby a spolu s Nyou deklamovalo jeho texty, se nám stalo za celou dobu a v takové míře jen v Jeruzalémě. Určitě se brzy vrátíme, byl to výtečný koncert," řekl nadšeně po vystoupení v Praze před sedmi lety.

Autoři: Lidovky.cz