130 let
Smetanova Má vlast v podání symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z...

Smetanova Má vlast v podání symfonického orchestru Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku pod vedením dirigenta Thomase Hengelbrocka. | foto: ČTK

Festival Pražské jaro začal. Má vlast poprvé zněla v německém podání

Kultura
  •   20:49aktualizováno  22:52
PRAHA - Dlouhými ovacemi vstoje skončil v úterý úvodní koncert 70. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Největší tuzemskou přehlídku klasické hudby poprvé v historii zahájil německý orchestr.

Symfonický orchestr Severoněmeckého rozhlasu z Hamburku ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu řídil šéfdirigent Thomas Hengelbrock. Tradičně zazněl cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Festival potrvá do 3. června.

Jubilejní Pražské jaro začne v duchu česko-německého smíření

Předznamenaly ho fanfáry, které se čtvrt hodiny před začátkem koncertu rozezněly před Obecním domem. Pořadatelé poprvé na zahájení použili v koncertní síni stupňovité hlediště, aby posluchačům v zadních řadách zlepšili hudební zážitek. V úvodu koncertu zazněla česká hymna, kterou Němci pro Čechy přednesli netradičně vstoje.

Účast německých hudebníků na Pražském jaru je symbolická. Také orchestr má sedmdesátiletou tradici, do Prahy navíc zavítal v době oslav 70. výročí konce druhé světové války. Jde teprve o páté zahraniční těleso, jemuž byl úvodní koncert svěřen.

Dirigent Hengelbrock v pondělí novinářům řekl, že historické souvislosti vzniku festivalu po skončení války vnímá silně a je pro něj poctou, že Němci mohou nejdůležitější český hudební festival zahájit. „Dnešní večer byl jedním z nejdůležitějších v mém muzikantském životě,“ řekl po koncertu Hengelbrock. Hrát Mou vlast ve Smetanově síni s německým orchestrem byl pro něj dojemný zážitek.

Zeman se zahájení opět neúčastnil

Mou vlast si orchestr vyzkoušel na několika koncertech už v Hamburku a okolí. V úterý ji zahrál bez přestávky tak, jako to loni na festivalu zavedl Jiří Bělohlávek. Někteří přítomní kritici byli s provedením spokojeni, interpretace se podle nich v detailech lišila od podání českých orchestrů.

Pražské jaro bude ve znamení české hudby. Začne poctou Kubelíkovi

Šestapadesátiletý Hengelbrock vede orchestr, který se pyšní bohatou dirigentskou tradicí, od roku 2011. Jako příznivec historicky poučené interpretace všech stylových epoch studoval i historický a politický kontext, v němž Má vlast vznikla. O českou hudbu se zajímá dlouhodobě.

Tak jako loni se úvodního koncertu neúčastnil prezident Miloš Zeman, hlava státu přitom bývala v minulosti přítomna pravidelně. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se nemohl zúčastnit, protože už je v Olomouci, kde ráno zahajuje třídenní návštěvu kraje. Prezident zaslal festivalu tradičně zdravici, uvedl Ovčáček.

Koncert se bude opakovat ve středu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás