130 let

Šéf Národního divadla Jan Burian. | foto: David Neff, MAFRA

Národní divadlo rozdělené na sektory. I tak budeme hrát naplno, slibuje ředitel Burian

Kultura
  •   18:24
Zvýšená hygiena a nové logistické uspořádání umožní Národnímu divadlu hrát bez omezení. Nová divadelní sezóna odstartuje 1. září a slibuje devatenáct premiér.

Pocit ohrožení lidi semkne, tvrdí ředitel Národního divadla Jan Burian

Z nařízení vlády vyplývá povinnost nevpouštět na vnitřní akce více než pět set lidí. Díky architektonickému členění divadla ale nebyl problém rozdělit hlediště hned na několik sektorů po pěti stech lidech. Hlavní budově Národního divadla by při jeho kapacitě 986 diváků teoreticky stačily oddělené sektory dva, ale divadlo slibuje, že pro tyto účely zpřístupní všechny prostory přízemí, balkonů i galerií. 

Ředitel Národního divadla Jan Burian.
Ředitel Národního divadla Jan Burian se přišel rozloučit s Milošem Nesvadbou.

Příchod diváků bude probíhat ve speciálním režimu. Každý z vymezených sektorů bude mít svůj vlastní vchod, což by mělo zaručit, že se návštěvníci z rozdílných sektorů nepotkají. Stejné oddělení bude platit i pro šatny, občerstvení a toalety. 

Vládním nařízením se ruší povinné rozestupy v řadách. To Národnímu divadlu za výše uvedených omezení umožňuje hrát na plnou kapacitu. Znamená to, že všechny lístky na následující měsíce zůstávají v platnosti.

„Všechen personál byl vyškolen a bude dávat přesné instrukce,“ sdělil ředitel divadla Jan Burian pro web Lidovky.cz. „Sál budeme ke každé inscenaci desinfikovat a návštěvníkům nabídneme i možnost koupit si jednorázovou roušku přímo v divadle.“  

Burian nicméně připouští, že Praze stále chybí normální turistický ruch. „To je poznat hlavně na prodeji vstupenek na operu a balet,“ dodává. 

Téměř identická opatření se týkají všech budov Národního divadla. Ty se zásadně liší hlavně kapacitou. Státní opera nabízí přes 1000 sedadel, Stavovské divadlo 654 sedadel a Nová scéna „jen“ 400 sedadel. 

Ku příležitosti zahájení nové sezony se 3. září na Střeleckém ostrově uskuteční setkání s koncerty, besedami, trhem nebo ukázkami z premiérových inscenací.

Koronastop

Národní divadlo přestalo hrát kvůli vládním nařízením již 12. března. Do 2. července muselo zrušit na 400 představení a vrátit zhruba 80 tisíc vstupenek. Škody jen na vstupném se vyšplhaly na více než 53 milionů korun.

Umělci nucenou karanténu využili na přípravu, administrativní pracovníci dostali home office. Prezenčně byla zajištěná údržba budov Národního divadla. Díky absenci běžného provozu bylo možné urychlit či dokonce rozšířit některé renovační projekty, například vylepšení akustiky orchestrálního sálu Státní opery nebo renovace dřevěných schodů a tapet ve Stavovském divadle. 

Koronavirus pochopitelně ovlivnil i premiéry ze zkrácené minulé sezony. Některé z nich (Stát jsem já, Duchové jsou taky jenom lidi, Bon Appétit!, Idiot a další) se odsunuly na tuto sezónu od 1. září a počítají se mezi devatenáct premiér. Dvě naplánované inscenace (Švanda dudák a Romeo a Julie) budou mít premiéru nejspíš až příští rok. 

Došlo také na zastavení všech zahraničních spoluprací. Jednou z obětí byl i čtvrtý ročník mezinárodního divadelního festivalu Pražské křižovatky, jenž měl přislíbenou účast souborů z Belgie, Francie a Německa. Dramaturgický tým rozhodl že festival nakonec proběhne, ale inscenace se rozloží po celé nadcházející sezoně. 

Divadlo ale hrálo už po rozvolnění opatření ze začátku června. Dvakrát stihlo odehrát inscenaci Manon Lescaut a dvakrát balet Kylián - Mosty času. Konal se také operní galavečer Opera před oponou. Vše probíhalo za přísných hygienických podmínek.

Autor: Jaroslav Totušek
  • Mohlo by vás zajímat