130 let

Herci a "bobule". Kryštof Hádek, Tomáš Matonoha, Václav Postránecký a Lukáš Langmajer se objeví v novém českém filmu. | foto: Viktor Chlad, Lidové noviny

„Nikdy nepijte víno na zlost“

Kultura
  •   13:42
PRAHA - O víně, vinařích a o tom, že „když už člověk neví kudy kam, má se vrátit ke kořenům“ - takový prý bude film Bobule, který právě začíná točit režisér Tomáš Bařina s Kryštofem Hádkem, Tomášem Matonohou nebo Václavem Postráneckým.

„Chceme natočit šťavnatý, veselý, hravý a emocionální film,“ slibuje debutující režisér Tomáš Bařina. Před šesti lety absolvoval FAMU a od té doby se věnoval hlavně natáčení reklam - nejznámější je spot pro jistý internetový portál, pro nějž se vžil název „Bóbika“.

Od Bóbika se Bařina posunul k Bobulím, to když před rokem pobýval na Moravě ve sklípcích tamních bodrých vinařů, pro něž je výraz „bobule“, tedy označení pro hrozny vinné révy, nejpoužívanějším v jejich slovníku. „Během pár měsíců tam vznikl scénář, což jsem vlastně původně ani neměl v plánu. Šlo to překvapivě hladce a rychle,“ pochvaluje si režisér.

Šťavnatý, veselý a hravý
Komedie o dvojici podvodníčků, kteří opouštějí Prahu a vracejí se na jižní Moravu do kraje svého dětství, je částečně inspirována příběhem Tomáše Kohouta, mladíka, který se drze vydával za odborníka na leccos a za parlamentní peníze procestoval kus světa.

Do hlavní role si režisér vybral Kryštofa Hádka, jeho protřelého parťáka bude hrát Lukáš Langmajer, mladší bratr Jiřího Langmajera. V rolích moravských vinařů uvidíme například Tomáše Matonohu, který si pochvaloval, že si poprvé nebude muset před kamerou dávat pozor na svůj moravský akcent, nebo Václava Postráneckého.

Ten sám sebe charakterizoval výrazem „velký vínapitel“ a prohlásil, že ač rodilý Pražák, vše k životu nezbytné - jako pití vína - se naučil v Uherském Hradišti, kam se coby sedmnáctiletý přestěhoval. Své bohaté zkušenosti je prý připraven předávat mladším kolegům, třeba tu „nikdy nepijte víno na zlost“.

Důležitou roli v příběhu letní melancholicky laděné komedie bude hrát i hlavní ženská postava v podání Barbory Seidlové, díky níž se film přiblíží i žánru love story.

První klapka filmu, jehož rozpočet se pohybuje kolem třiadvaceti milionů korun, padne 20. srpna. Štáb pod dohledem producenta Adama Dvořáka se přestěhuje na Moravu, kde stráví třicet natáčecích dní. Fotogenické lokace prý tvůrci objevili zejména kolem Pálavy.

Film, v němž by se diváci měli jen tak mimochodem dozvědět prakticky vše o pití, vychutnávání i výrobě vína, bude mít za tím účelem i odborné poradce. Partnersky se na projektu podílí například moravský vinař Tomáš Vican, jehož snahou je propojit svět vína a umění. K premiéře filmu hodlá uvést na trh víno nazvané stejně jako snímek - Bobule. Distribuční společnost Bioscop plánuje premiéru filmu na 27. března příštího roku.

Autor: Darina Křivánková
  • Vybrali jsme pro Vás