130 let
Hana a Petr Ulrychovi se svou kapelou Javory na Open Air Music Festivalu v Trutnově. Petr Ulrych

Hana a Petr Ulrychovi se svou kapelou Javory na Open Air Music Festivalu v Trutnově. Petr Ulrych | foto: ČTK

Ulrych v Trutnově málem nevystoupil. Jeho jméno je na seznamu StB

Kultura
  •   17:08
TRUTNOV - Hanu a Petra Ulrychovy s kapelou Javory přivítal na končícím trutnovském festivalu jen zpola zaplněný kotel. Zda Ulrychovi vůbec vystoupí, nebylo do posledních dní před festivalem jasné. Ulrychovo jméno totiž figuruje na seznamu spolupracovníků Státní bezpečnosti.

Jen zpola zaplněný areál na festivalu v Trutnově při vystoupení Hany a Petra UlrychovýchPokud údajní agenti nevysvětlí okolnosti svých kontaktů s komunistickou tajnou policií, nemohou na festivalu s undergroundovou minulostí a jasným antikomunistickým nábojem hrát.

Ulrych proto napsal na přání pořadatelů vysvětlující text do festivalového samizdatu. Je přesvědčen, že ho do seznamů bez jeho vědomí napsali policisté, aby ho kompromitovali za píseň napsanou v roce 1968 na protest proti okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Ulrych: Nikdy jsem nikoho neudal
Organizátoři festivalu si Ulrychova přístupu váží. Například Václav Neckář, který čelil obdobnému obvinění, před třemi lety napsat svou verzi prostřednictvím svého bratra Jana odmítl, a na festivalu proto nevystoupil.

"Nikdy v životě jsem nikoho neudal, nikdy bych nic takového neudělal. Každý si může přečíst v archivu, co tam asi bylo," řekl Ulrych, který se svou sestrou Hanou a kapelou s houslistkou a cimbalistou představil největší hity své asi půlstoletí trvající kariéry.

"Jsem velmi rád, že tu vystoupili. Skoro mi tekly slzy," řekl dojatý zakladatel nejstarší domácí rockové přehlídky pod širým nebem Martin Věchet. Návratu Ulrychových před neučesané trutnovské publikum v příštích letech podle něj nic nebrání, repete v atraktivnějším večerním čase by uvítal i Ulrych.

Publikum na Open Air Music Festivalu Trutnov 2010

Přes vydařené počasí zřejmě menší návštěvnost
V areálu Na Bojišti nedělí festival končí. Počet návštěvníků čtyřdenní přehlídky pořadatelé zatím neznají. "Nemáme to spočítané, ale přes 15.000 to může být," řekl Věchet. Podobné odhady učinili také někteří stánkaři, kteří na festival pravidelně jezdí.

Na hlavní scéně již například také vystoupil Ivan Hlas, který na festivalu uspořádal rovněž autogramiádu své nové prozaické prvotiny. Aplaus na vedlejších scénách sklidili třeba kapely Green Smatroll, Volant nebo alternativní Dřevěné pytlí v jutových uhlích.

Trutnovská přehlídka skončí vystoupením domácí kapely Monkey Business a česko-amerického projektu Jimi Hendrix Stone Free Experience Show; jako obvykle bude dlouho do ranních hodin pokračovat bubenická exhibice.

Festival začal ve čtvrtek a na jeho čtyřech scénách se představilo přes sto kapel a interpretů.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz