130 let

Vražda v Orient expresu. Hercule Poirot - nejlepší detektiv na světě. | foto: Twentieth Century Fox

V Orient expresu se bude znovu zabíjet. Podezřelými budou Depp, Cruzová i Dafoe

Kultura
  •   18:00
Snímek Vražda v Orient expresu z roku 1974 byl velmi úspěšnou adaptací detektivního románu Agathy Christie z roku 1934 s Albertem Finneyem coby šarmantním detektivem Poirotem. Hollywood na letošní listopad připravuje novou verzi nestárnoucího příběhu. Filmaři tentokrát sází hlavně na zástup slavných herců. Snímek bude mít americkou premiéru 10. listopadu.

Orient expres je pojem - luxusní vlak jezdí od Istanbulu po Calais. Právě v něm se v roce 1930 odehraje vražda amerického milionáře. Shodou náhod je jedním z cestujících i Hercule Poirot, světoznámý detektiv. Je mu hned jasné, že tento vrah není žádný amatér a že k jeho dopadení bude potřebovat veškerý svůj důvtip. To, že vlak zůstal uvězněný ve sněhové bouři, je najednou dvousečná zbraň - vrah nemá kam utéct, ale to ani cestující sami před sebou. Britskou spisovatelku Agathu Christie v roce 1934 inspiroval k napsání románu Vražda v Orient expresu skutečný případ. Tím byl únos dítěte amerického národního hrdiny a slavného letce Charlese Lindbergha z roku 1932.

Jednou z nejznámějších adaptací slavného románu byl stejnojmenný snímek z roku 1974. Belgického detektiva si v něm zahrál britský herec Albert Finney. Film se dočkal úspěchu u diváků i kritiky, který mu vynesl šest nominací na Oscara včetně nejlepšího scénáře. Ingrid Bergmanová svou nominaci proměnila jako nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Vražda v Orient expresu - promo plakát. Celá herecká sestava pohromadě.

Nejslavnější filmový Poirot slaví sedmdesátiny. Davida Sucheta si vybrali potomci Agathy Christie

V nové, letošní verzi, se role Hercula Poirota zhostí Kenneth Branagh, který naposledy zazářil ve snímku Dunkerk Christophera Nolana. Branagh bude zároveň i jediným režisérem snímku. Hlavní tahák na diváky se ale skrývá v hereckých jménech: Branagha doplní třeba Johnny Depp (Samuel Ratchett), Daisy Ridleyová (Mary Debenhamová), Judy Denchová (princezna Dragomiroffová), Michele Pfeifferová (paní Hubbardová), Willem Dafoe (Gerhard Hardman) a Penélope Cruzová (Pilar Estevardosová).

Vražda v Orient expresu. Johnny Depp se usmívá i navzdory smrti jednoho z...
Vražda v Orient expresu. Judy Denchová jako princezna Dragomiroffová.

K připravovanému snímku byla spuštěna i webová stránka, kde si samotní diváci mohou zahrát na detektivy. Snímek má oficiální českou premiéru plánovanou na letošního 9. listopadu. Do české distribuce ho uvede CinemArt.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek