Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Věra Křesadlová slaví 80. Herečka zaujala smyslem pro humor i krásou

Věra Křesadlová, někdejší zpěvačka, herečka a manželka Miloše Formana, slaví 80. narozeniny. Jak vzpomíná na slavnou éru Semaforu a na legendární osobnosti, třeba na Karla Gotta? foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Výtvarnice, herečka a zpěvačka Věra Křesadlová slaví ve středu 28. února osmdesátiny. Nejvíce se uplatnila v divadle Semafor, kde zažila slavnou éru scény v 60. až 80. letech. Stříbrné plátno pak dobyla svou přirozeností a smyslem pro humor, které dobře ladily s všednodenní poetikou jednoho z proudů domácí nové vlny.
  7:47

Křesadlová si zahrála třeba ve snímcích Zločin v dívčí škole, Intimní osvětlení, Nejkrásnější věk, Žert nebo Skřivánci na niti. Léta byla vdaná za světově proslulého režiséra Miloše Formana, se kterým má dvojčata Petra a Matěje. Pražská rodačka ještě jako studentka střední uměleckoprůmyslové školy zpívala s amatérskou bigbeatovou kapelou Krystal a příležitostně statovala ve filmu.

Na jednom z koncertů zaujala mladého filmaře Formana natolik, že ji obsadil do svého debutu Konkurs z roku 1963. Na rozdíl od mnoha dalších adeptek Křesadlová ve fiktivním konkurzu skutečně uspěla. Za režiséra se vdala o rok později a ve stejném roce se jim narodila dvojčata. Ve filmech z 60. let Křesadlová ztvárnila několik hravých postav – studentku Vladimíru Celbovou v povídce režiséra Jiřího Menzela Zločin v dívčí škole, Štěpu v lyrické tragikomedii Ivana Passera Intimní osvětlení, studentku sochařství Zuzanu v Papouškově Nejkrásnějším věku či milenku stranického funkcionáře Věru Brožovu v Jirešově adaptaci románu Milana Kundery Žert.

Hvězdy divadla Semafor v 70. letech (zleva Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jiří D. Novotný, Ferdinand Havlík, Věra Křesadlová)

V 70. a 80. letech se Křesadlová ve filmu objevovala sporadicky, nadále však zůstala věrná Semaforu, v jehož souboru působila až do počátku devadesátých let. Umělkyně, která se podle vlastních slov za herečku a zpěvačku v pravém slova smyslu nikdy nepokládala, se později objevovala na filmovém plátně v malých rolích.

Byly to například tituly Homolka a tobolka, Nevěsta, Akumulátor 1, Nejasná zpráva o konci světa, Doblba! nebo Medvídek. Naposledy Křesadlová ztvárnila maminku hotelové manažerky Marie v podání Ani Geislerové v romantické komedii Pohádky pro Emu z roku 2016, která byla druhým celovečerním snímkem režiséra Rudolfa Havlíka. Časem se také vrátila ke své původní profesi výtvarnice. Dnes mimo jiné vyrábí vitráže a Tiffanyho lampy.

Křesadlová se s Formanem rozvedla v roce 1999, byť dlouho žili odděleně. Kromě dvojčat má z dlouholetého vztahu s režisérem Semaforu Janem Kratochvílem dalšího syna Radima.

Autoři: ,