130 let

Karel Svoboda

Za smrt Svobody mohou asi deprese

Kultura
  •   16:57
PRAHA - Velké deprese mohly způsobit, že si Karel Svoboda sáhl na život. Osmašedesátiletý hudební skladatel pravděpodobně spáchal v neděli na zahradě svého domu v Jevanech na Kolínsku sebevraždu a policie nyní hledá příčinu.
Pozor: Kupte si zítra Lidové noviny
velké téma o Karlu Svobodovi

Co řekli kolegové...
Lucie Bílá stejně jako před čtyřmi lety podpoří ODS."Pokud to bylo Karlovo rozhodnutí, musíme to s úctou respektovat,"
konstatovala Lucie Bílá

Karel Gott.Pro zpěváka Karla Gotta byla smrt jeho dlouholetého přítele velkým šokem. "Žádné podrobnosti o tom nemám. Nevím, jak se to stalo a je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl. Byl to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky," řekl zpěvák rozhlasové stanici Frekvence 1.

"Je to pro mě rána, pořád nad tím přemýšlím," řekl Michal David. Se Svobodou byli hlavně kamarádi, rivalita mezi nimi jako skladateli podle jeho slov nevládla. "Naposledy jsem Karla viděl na premiéře Golema loni v listopadu a tam byl vcelku v pohodě," uvedl David.

O možných zdravotních problémech v této souvislosti mluvil scénárista Zdeněk Zelenka, který se Svobodou  spolupracoval na muzikálu Golem. "Zřejmě měl (Svoboda) osobní i zdravotní problémy, asi i rodinné. Už jen to, jak zhubnul a naznačoval v různých větách. Dalo by se z toho vystopovat," připustil Zelenka, podle něhož byl Svoboda nejspíš už dávno rozhodnutý.

Filip RenčTaké režisér Filip Renč uvedl, že se Svoboda několikrát zmiňoval o svých zdravotních problémech. "Nic specifického neřekl, ani nevysvětlil. Jeho vitalita a energie šla poslední dobou hodně dolů. Byl smutný, sklíčený. Bůhví, co toho bylo příčinou," uvedl Renč. "Mám smutné privilegium, že jsem poslední režisér, který zpracovával jeho hudbu," povzdechl si Renč.
„Karel Svoboda trpěl depresemi a pokud vím, tak se i léčil. Lidé trpící depresemi někdy i přes intenzívní léčbou páchají sebevraždy. Deprese vzniká bez zjevné příčiny, je svým nenápadným počátkem podobná cukrovce nebo rakovině,“ řekl LN MUDr. Pavel Zemek. Ten sice nebyl skladatelovým ošetřujícím lékařem, nicméně se stal za jejich studií na Fakultě lékařství UK blízkým přítelem.

I podle psychiatra Jana Cimického byly zřejmě důvodem Svobodovy smrti depresivní stavy. "Možná nad odpovědností převážil jeho vnitřní smutek. Najednou se zatmělo a byl tam pocit tunelu, ve kterém není světlo," řekl Cimický, který se se Svobodou osobně znal. "Karel byl nesmírně citlivý člověk. Bylo to dané i muzikou, jakou dělal," konstatoval.

Středočeská policejní mluvčí Soňa Budská k případu řekla, že vše nasvědčuje tomu, že se Svoboda zastřelil sám legálně drženou zbraní. Na přání rodiny nebude podle ní policie k případu poskytovat bližší informace.

Budská uvedla, že o Svobodově smrti informoval policii jeho soused v neděli krátce po 18:30 prostřednictvím linky 158.
Na místo vyjel soudní lékař a tým vyšetřovatelů. Dnes se uskuteční soudní pitva. "Případ dále prošetřujeme, ale vypadá to jednoznačně na sebevraždu," uvedla mluvčí.

Svoboda byl jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů. Na jeho kontě jsou desítky úspěšných písní, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům.

Napsal mimo jiné hudbu k písni Lady Carneval, složil též hudbu k filmu Tři oříšky pro Popelku nebo muzikálu Noc na Karlštejně. S manželkou Vendulou měl syna Jakuba, z prvního manželství měl dceru a  syna.