- 17. listopadu 2023 5:00
Buňky kvasinky Saccharomyces cerevisiae mezi bakteriemi v kvašené ovocné šťávě | foto: Profimedia.cz
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Enzymy proměňující nebezpečné odpady na neškodné látky nebo rozkládající levně a ve velkém vodu na vodík a kyslík. Produkce nových léků, ale i kvalitnější pekařské výrobky, pivo a víno. To vše slibuje kvasinka pivní (Saccharomyces cerevisiae) se syntetickým genomem.
Vědci mezinárodního konsorcia Sc2.0 nyní představili v desítce vědeckých článků organismus, ve kterém už laboratorně připravená dědičná informace převažuje nad její přírodní verzí. „Je to milník, na kterém jsme pracovali dlouhou dobu,“ říká jeden z lídrů konsorcia Jef Boeke z Newyorské univerzity.
Připojte se ještě dnes a získejte: