Výsledky budou moci využít například firmy zabývající se rekonstrukcí památek. Výzkum hodnotí různé typy šindele v 17 variantách úpravy. Šindele se liší typem, použitým dřevem i povrchovou úpravou. Použité byly různé typy olejů, ale například také býčí krev, u které se traduje, že dřevo jí ošetřené bylo méně náchylné k napadení houbami.
Na výzkumu se podílí také Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky. Vědci spolu s rožnovským Metodickým centrem pro muzea v přírodě pořádají i semináře pro restaurátory. |
Šindele poskytla specializovaná firma z Rýmařova, štípané byly ručně i strojově. Pro ošetření dřeva z jedle, modřínu a smrku použili vědci několik metod. Máčení, tlakovou impregnaci a nátěr karbolinem, dřevním térem a olejovou barvou.
„Doufáme, že projekt přispěje k vytvoření metodiky hodnocení trvanlivosti této tradiční krytiny. To může mít přínos například pro firmy, které se zabývají rekonstrukcí památek opatřených šindelovou krytinou, a tím pádem pro životnost samotných památek,“ uvedl jeden z řešitelů projektu Dominik Hess z Ústavu nauky o dřevě Mendelovy univerzity.
„Před několika týdny jsme nabídli třídenní téma Ruční opracování dřeva a jeho povrchové úpravy a bylo plno. Na nedostatek zájmu si stěžovat nemůžeme díky velmi potřebnému tématu i lektorskému vedení restaurátorem Luďkem Dvořákem,“ uvedl vedoucí metodického centra Radek Bryol.